MLADINA

2. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

V izvedbo evropskih volitev bo v Sloveniji vključenih okoli 21.300 ljudi

© Arhiv DVK

Na 3119 voliščih v Sloveniji in 32 voliščih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini bo 25. maja mogoče oddati glas za kandidate za evropske poslance. V izvedbo volitev bo vključenih okoli 21.300 ljudi, sporočajo z Državne volilne komisije (DVK).

Direktor DVK Dušan Vučko ugotavlja, da je večina okrajnih volilnih komisij upoštevala priporočila DVK glede združevanja volišč v večjih strnjenih naseljih in s tem zmanjšala število volišč v primerjavi z volitvami predsednika republike za 7,6 odstotka oz. za 256 volišč. Zmanjšanje števila volišč se po navedbah Vučka ne bo odražalo le pri bolj učinkoviti organizaciji volitev, temveč tudi pri zmanjšanju stroškov.

Na drugi strani pa se je po navedbah direktorja DVK povečalo število volišč, ki so dostopna invalidom. Teh bo na evropskih volitvah že 1350 oz. 43,2 odstotka vseh rednih volišč. V izvedbo volitev v Evropski parlament bo sicer vključenih približno 21.300 ljudi, od tega 19.990 članov volilnih odborov, 780 članov volilnih komisij, 230 tajnikov in namestnikov tajnikov volilnih komisij in 300 drugih ljudi, ki bodo na volitvah opravljali druge dolžnosti.

Kot je še sporočil Vučko, so do na DVK do zdaj prejeli 172 obvestil volivk in volivcev, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, a bodo na dan glasovanja začasno v tujini. Med temi bo 95 volivcev glasovalo po pošti iz tujine, 77 pa jih bo glasovalo na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu. Rok za obvestila o glasovanju zunaj Slovenije se izteče 24. aprila.

Volivcem, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in stalno prebivajo v državah, za katere je DVK določila uporabo uradne prazne glasovnice, bodo volilno gradivo poslali v času od 8. do 11. aprila, tako da bodo prejeli volilno gradivo pravočasno. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."