MLADINA

3. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Sedem evropskih komisarjev bo kandidiralo na evropskih volitvah

Za kandidaturo na volitvah v Evropski parlament se je odločilo sedem evropskih komisarjev, od tega jih bo šest v kampanji aktivno sodelovalo, eden pa ne. V kampanji bodo aktivno sodelovali Luksemburžanka Viviane Reding, Italijan Antonio Tajani, Slovak Maroš Šefčovič, Finec Olli Rehn, Poljak Janusz Lewandowski in Hrvat Neven Mimica. Belgijec Karel De Gucht se je odločil, da bo kandidiral, a v kampanji ne bo aktivno sodeloval.

Vseh šest, ki bodo v kampanji aktivno sodelovali, bo izkoristilo t.i. volilni dopust, ki bo trajal od 19. aprila do 25. maja, z izjemo podpredsednika Ollija Rehna, ki bo dopust začel že 7. aprila. Vsi komisarji bodo svoje redne naloge znova prevzeli 26. maja, če pa bodo izvoljeni, bodo morali do konca junija odstopiti s položaja v Evropski komisiji. Kot je določeno v kodeksu ravnanja komisarjev, je volilni dopust neplačan in v tem času komisarji za kampanjo ne smejo uporabljati materialnih virov ali uslužbencev Komisije.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je odločil, kdo bo začasno prevzel zadolžitve odsotnih komisarjev. Sam bo prevzel potrfelj podpredsednika Šefčoviča, pristojnega za medinstitucionalne odnose in administrativne zadeve. Podpredsednik Siim Kallas bo nadomestil podpredsednika Rehna, zadolženega za ekonomske in monetarne zadeve ter evro. Komisar Andris Piebalgs bo prevzel odgovornost za delovno področje komisarja Lewandowskega, to je finančno načrtovanje in proračun. Področje podpredsednice Reding, zadolžene za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo bo prevzel komisar Johannes Hahn. Komisar Michel Barnier bo prevzel odgovornost za portfelj podpredsednika Tajanija, pristojnega za industrijo in podjetništvo. Za varstvo potrošnikov, ki ga je pokrival komisar Mimica, bo odgovoren komisar Laszlo Andor.

Komisar za trgovino Karel De Gucht bo še naprej opravljal naloge komisarja, kar mu dopušča kodeks ravnanja komisarjev, in se bo, če bo izvoljen, svojemu sedežu v Evropskem parlamentu odpovedal. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."