MLADINA

4. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Nosilec liste SDS za evropske volitve bo Milan Zver

Milan Zver

Milan Zver
© Borut Krajnc

Svet SDS je določil kandidatno listo stranke za majske volitve v Evropski parlament. Nosilec liste je dosedanji evropski poslanec Milan Zver, preostali kandidati na listi so še poslanka SDS Romana Tomc, nekdanja poslanka SDS Patricija Šulin, predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in nekdanji šef urada vlade za komuniciranje Anže Logar, zamejski odvetnik Damijan Terpin, podpredsednica podmladka SDS Carmen Merčnik, nekdanja nadzornica Holdinga Slovenskih elektrarn Vlasta Krmelj in poslanec SDS Andrej Šircelj.

»Lista ima bolj ali manj ogromne politične izkušnje. Predvsem pa imajo vsi kandidati neko človeško vrlino, ki je v politiki pomembna,« je dejal Zver. Zver je še razložil, kaj so največji problemi Slovenije in EU, na katere se bo lista v volilnem programu osredotočala. Slovenijo po njegovem mnenju tare predvsem pomanjkanje razvojnih sredstev, ki jih EU nudi veliko. »Teh sredstev se je treba oprijeti, a sedanja vlada očitno te poti ne vidi,« je pripomnil Zver.

Kot problem je izpostavil tudi visoko brezposelnost, predvsem med mladimi. Čeprav je EU po njegovih besedah z jamstveno shemo za mlade naredila korak v pravo smer, to ni dovolj. Treba je ustvariti boljše gospodarske pogoje, reformirati trg dela in reformirati šolski sistem, ki bo proizvajal poklicne profile, ki jih slovensko gospodarstvo najbolj potrebuje.

»EU potrebuje močno Evropsko ljudsko stranko (EPP), ki je zadnjih 15 let glavni dejavnik stabilnosti in razvoja EU. V zadnjih petih letih, ko je EU pretresala kriza, so ravno vlade pod okriljem EPP svoje države potegnile iz krize,« je zatrdil nosilec liste SDS in kot primere izpostavil Irsko, Portugalsko, Španijo in Grčijo. Ob tem je ocenil, da bo EPP na prihajajočih volitvah slavila.

»Letos se pred volitvami spominjamo razlogov za nastanek EU, ki niso bili samo ekonomski. Ponovno se zavedamo dejstva, da je EU predvsem mirovni projekt. V EU nimamo samo boljših možnosti za napredek, temveč tudi boljše pogoje za varno življenje brez vojne in ogrožanja, ki so ga danes deležni na robu vzhodnega sosedstva EU,« je dejal predsednik SDS Janez Janša. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."