MLADINA

7. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Vseh osem kandidatov verjame v zmagovit rezultat

Lojze Peterle

Lojze Peterle
© Borut Peterlin

Tako dobre ekipe kandidatov za evropske poslance, ki vedo, kaj hočejo, ne bo vodil nihče drug, je na predstavitvi kandidatov dejal nosilec skupne liste NSi in SLS Lojze Peterle. Kot pravi, gre za ljudi, ki Evropo in slovenski status v njej jemljejo kot izziv. Vseh osem kandidatov verjame v zmagovit rezultat, izpostavljajo zlasti pomen sodelovanja.

Ob tem je Peterle pojasnil, da si želijo boljšo in tudi bolj zdravo Evropo, ne le na področju zdravstva, ampak tudi ekonomije in sociale. Po njegovih besedah bo to ena od ključnih programskih prioritet. Meni, da bodo na majskih volitvah v Evropski parlament dobili zmagovit rezultat. Program bosta stranki predstavili predvidoma v petek.

Drugi na listi bo podpredsednik NSi Aleš Hojs. Ocenil je, da je čas, da je tudi v Sloveniji več Evrope. Poti se bo, pravi, lotil tudi dobesedno. Po Hojsovem mnenju je čas, da evropski poslanci »uredijo, zlobirajo, odvrnejo tiste koridorje, ki danes v večji meri potekajo mimo naše države«.

SLS bo kot tretja na listi zastopala nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Monika Kirbiš Rojs, ki je pojasnila, da ima veliko izkušenj zlasti na področju kohezijske politike, ki jih bo tudi izkoristila in izpostavljala pomen področja razvojne politike EU.

Lanskoletna vinska kraljica Nežika Pavlič, ki bo na listi v imenu SLS četrta, je dejala, da mladi ne zaupajo več v politiko in se z njo ne želijo ukvarjati, kar ni prav.

Na petem mestu bo NSi zastopala generalna direktorica uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, ki je povedala, da se je tudi sama za kandidaturo odločila zaradi mladih. Želi jim namreč sporočiti, naj kljub težkim časom ne obupajo.

Poslanec SLS Jakob Presečnik bo na listi šesti, izpostavil pa je pomen sodelovanja. To je po njegovem mnenju edino, kar lahko prinese rezultat. Na predzadnjem mestu skupne liste bo predsednica NSi Ljumila Novak, ki pravi, da gre za »ministrsko-kraljevsko ekipo«. Prepričana je, da lahko vsi kandidati z izkušnjami doprinesejo k dobremu delu slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu.

V imenu SLS bo osmi na listi predsednik stranke Franc Bogovič. Kot je dejal, gre za močno listo, ideja o skupni listi pa je po njegovih besedah poosebljanje evropske ideje na slovenskem političnem prostoru.

Ob tem se Novakova ni mogla izogniti vprašanju o tem, da je vodstvo novomeškega odbora NSi nedavno odstopilo zaradi strankine podpore Čadonič Špeličevi. Po zagotovilih Novakove ima Čadonič Špeličeva v stranki širšo podporo. Kot je spomnila, je Čadonič Špeličeva na lokalnih volitvah leta 2010 na Dolenjskem nastopila s samostojno listo in postala občinska svetnica. »Naš občinski odbor je menil, da je tudi njim odvzela nekatere glasove in zato pač niso v najboljših odnosih,« je pojasnila in dodala, da odstop odbora obžaluje. Čadonič Špeličeva dogodka ni želela komentirati. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."