MLADINA

7. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

»Nadaljevala bom v Sloveniji, za Slovenijo«

Zofija Mazej Kukovič

Zofija Mazej Kukovič
© Borut Krajnc

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič (EPP/SDS) je potem, ko v petek njeno ime ni bilo uvrščeno na kandidatno listo SDS za majske evropske volitve, v sporočilu za javnost zapisala, da se je odločila, da ne bo kandidirala. »Nadaljevala bom v Sloveniji, za Slovenijo,« je še zapisala.

Mazej Kukovičeva svojih načrtov za nadaljnje delo ni razkrila, zapisala je le, da evropski mandat končuje z zadovoljstvom, ker ji je uspelo del evropske politike prenesti med ljudi.

SDS je v petek predstavila kandidatno listo, na čelu katere je evropske poslanec Milan Zver, poleg njega pa še poslanka SDS Romana Tomc, nekdanja poslanka SDS Patricija Šulin, predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in nekdanji šef urada vlade za komuniciranje Anže Logar, zamejski odvetnik Damijan Terpin, podpredsednica podmladka SDS Carmen Merčnik, nekdanja nadzornica Holdinga Slovenskih elektrarn Vlasta Krmelj in poslanec SDS Andrej Šircelj.

Da na listi ni bilo Mazej Kukovičeve, je bilo presenečenje, ker je evropska poslanka do tik pred zdajci napovedovala kandidaturo. V pogovoru s slovenskimi novinarji v Bruslju je tako še prejšnji teden pojasnjevala, za kaj bi si kot kandidatka prizadevala.

Na tokratnih volitvah ne bo kandidirala niti druga aktualna evropska poslanka iz vrst SDS Romana Jordan. Jordanova, ki je bila v Evropskem parlamentu dva mandata, je že marca sporočila, da ne bo več kandidirala, temveč želi v prihodnje delati v gospodarstvu.

Zofija Mazej Kukovič je v Evropski parlament prišla decembra 2011, ko je Slovenija v skladu z lizbonsko pogodbo dobila dodaten, osmi poslanski sedež. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."