MLADINA

9. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Dušan Keber na čelu evropske liste stranke Solidarnost

Dušan Keber

Dušan Keber
© Borut Peterlin

Zunajparlamentarna stranka Solidarnost je zbrala potrebne podpise za kandidaturo na evropskih volitvah. Nastopila bo s samostojno listo, njen nosilec bo nekdanji minister Dušan Keber. Ta meni, da mora njihovo prizadevanje za bolj pravično in solidarno Slovenijo potekati skozi evropske institucije, zato nastopajo s programom Za pravično Evropo.

Na listi stranke Solidarnost bodo še politologinja Marjutka Hafner, sociolog Damjan Mandelc, komunikologinja Nataša Osolnik, sociologinja in geografinja Tjaša Učakar, zgodovinar Jože Pirjevec, ekonomistka Manca Uršič Rosas in zgodovinar Lenart Zajc. Program so strnili v osem točk.

Kot je pojasnil nosilec liste Keber, se bo Solidarnost v Evropskem parlamentu zavzemala za: globalno solidarnost namesto globalnega tekmovanja; unijo držav, ki služi državljanom, ne bankam in elitam; evropsko solidarnost v zdravstvenem varstvu; politiko polne zaposlenosti; evropsko direktivo o minimalni plači in pokojnini; več neposredne demokracije in demokratizacije institucij EU; boj proti vsem ekstremizmom; uravnotežen gospodarski, socialni in okoljski razvoj.

Po besedah Kebra se mora EU oddaljiti od stroge usmerjenosti v neoliberalno politiko, trgovanje brez meja se mora prekrivati z demokracijo, spoštovanjem človekovih pravic, varovanjem okolja in solidarnostjo brez meja. V skupini evropskih držav ni sprejemljivo, da najrevnejše plačujejo najvišjo obrestno mero, je dejal Keber in dodal, da je treba problematiko dolgov rešiti bodisi z znižanjem obrestnih mer bodisi s časovnim odlogom posojil ali odpisom.

Solidarnost posebej poudarja evropsko solidarnost v zdravstvenem varstvu, ki da je med socialnimi pravicami zdaj najpomembnejša. Stranka tako predlaga uvedbo skupnega evropskega zdravstvenega zavarovanja, ki naj postopno, a že v prvi fazi, pokriva dostopnost do najdražjih zdravil in najdražjih zdravljen za redke bolezni. Politika polne zaposlenosti mora biti po njihovem mnenju v središču evropske politike, s posebnim poudarkom na skrbi za mlade. Potrebna so vlaganja v razvoj in nova delovna mesta, po potrebi tudi skrajševanje delovnega časa.

Solidarnost si bo prizadevala tudi za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Pri demokratizaciji evropskih institucij izpostavljajo krepitev moči Evropskega parlamenta, ki da je šibkejši kot svet Evropske unije, ki ni izbran neposredno prek volivcev. Za morebitna povezovanja z drugimi strankami in listami so odprti, je dejal Keber, a še dodal, da so za skupen nastop na evropskih volitvah časovni, tehnični zadržki. Po programu jim je, kot pravi Keber, najbližje trojček Združena levica. Programa liste Igorja Šoltesa še ne poznajo, so si pa, sodeč po pogovorih, programsko blizu.

Dokončne odločitve o tem, v katero evropsko skupino se bodo vključili, Solidarnost še ni sprejela, so pa v pogovorih zanesljivo najbliže z evropskimi socialisti in demokrati. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."