MLADINA

11. 4. 2014  |  Novice

Evropska komisija še želi vladati evropskemu statističnemu uradu

Nacionalni statistični uradi morajo biti po evropski zakonodaji neodvisni od vpliva nacionalnih vlad, in to zato, da se ne bi ponovil grški scenarij iz leta 2009, ko je tamkajšnji statistični urad napovedal proračunski primanjkljaj v višini 3,7 odstotka BDP, a se je nato izkazalo, da je dejansko bil 15,4 odstotka BDP.

Evropski parlament si je prizadeval, da bi neodvisen od Evropske komisije postal tudi Eurostat. V zakonodajo so hoteli uvesti člen, ki bi direktorju Eurostata dovoljeval razkriti vsak politični pritisk nanj. Po pogovorih, ki so potekali vse od leta 2012, pa komisarji predloga niso sprejeli. In to kljub temu, da sami neodvisnost statističnih uradov zahtevajo od držav članic EU.

»Eurostat je del Evropske komisije in ta politično deluje na podlagi podatkov Eurostata. Nujno je, da tisti, ki statistiko uporabljajo za politične programe, sami niso vpleteni v njihovo izdelovanje,« je za EUobserver dejal francoski evroposlanec Liem Hoang Ngoc, glavni pogajalec Evropskega parlamenta v pogovorih s komisijo. Sledjo je obtožil, da je na podlagi pristojnosti preprečila sprejem predlagane ureditve, in sicer tako, da je zahtevala podporo vseh držav. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."