MLADINA

15. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Virant: Kandidatna lista DL je edina prava liberalna ponudba

Gregor Virant

Gregor Virant
© Uroš Abram

Lista DL je edina prava liberalna ponudba na letošnjih evropskih volitvah, je na predstavitvi kandidatov dejal prvak DL Gregor Virant. Nosilec liste bo Senko Pličanič, ki je prepričan, da so lahko ena od zmagovitih list, saj da se zavzemajo za močno Evropo in to, kar Slovenija najbolj potrebuje: nov zagon, nov optimizem in novo samozavest.

Kandidatno listo je potrdil svet DL. Kot je ob robu seje sveta poudaril Virant, ki ga na listi ni, so kot liberalna stranka za močno EU, saj je le v taki EU lahko močna tudi Slovenija. Tako se zavzemajo za EU z bolj učinkovitimi inštitucijami, za boljšo porabo evropskega davkoplačevalskega denarja in zlasti za manj birokracije.

Prvi na listi je minister za pravosodje in programski tajnik DL Pličanič, ki je na predstavitvi izpostavil, da Slovenija po dolgotrajni gospodarski krizi potrebuje nov zagon. Po njegovih besedah si mora povrniti izgubljeno samozavest, svoje mesto v EU pa si mora izboriti na drugačen način kot doslej. Na drugem mestu je poslanka DL Polonca Komar, ki meni, da je Evropa priložnost in ne težava, pomembno pa je, kako se bo Slovenija v njej umestila.

Poslanec DL Marko Pavlišič, ki je na listi tretji, je povedal, da bo v primeru izvolitve tudi v Bruslju odpiral »tabu teme, o katerih je treba voditi široko razpravo«. Izpostavil je vprašanje statusa konoplje in evtanazije. Četrta na listi DL je Virantova svetovalka Vesna Alaber, ki si želi Slovenijo, ki v interakciji z EU zagotavlja nova delovna mesta za mlade. Alaberjevi na listi sledi prostovoljni in tudi poklicni gasilec Milan Dubravac, ki se bo v primeru izvolitve zavzemal zlasti za krepitev povezav med občutkom varnosti posameznika ter razvojem sistema zaščite in reševanja.

Prostovoljka in aktivistka Emina Hadžić je na listi šesta. Prepričana je, da ima vsak državljan priložnost spremeniti stvari na bolje ter na evropski ravni zagotoviti boljše pogoje za življenje. Sedma je samostojna podjetnica Monika Bračika, ki se bo zavzemala zlasti za mala in srednje velika podjetja, meni pa, da je lahko s svojimi izkušnjami tudi motivacija mnogim mladim podjetnikom. Na zadnjem mestu liste pa bo kot najmlajši stranko DL zastopal študent prava Miha Istenič, ki se bo zavzemal za vsestransko in polnovredno integracijo istospolno usmerjenih v vse segmente družbe.

DL je bila sicer v igri za skupno listo slovenskih pripadnic evropskih liberalcev, a se o možnosti skupnega nastopa v teh dneh usklajujejo le še v PS, Zares in LDS. Po Pličaničevih besedah so o skupni listi razmišljali, ko je bil v igri za nosilca evropski komisar Janez Potočnik. Ko je postalo jasno, da ne bo kandidiral, pa so se v DL odločili za samostojen nastop. »Menimo, da smo glede na trenutno ponudbo edina stranka, ki zastopa liberalne vrednote in smo ob vstopanju v kampanjo kot samostojna stranka popolnoma samozavestni,« je še dodal Pličanič. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."