MLADINA

16. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Lukšiču bosta na kandidatni listi predvidoma sledili Fajonova in Kleva Kekuševa

Igor Lukšič

Igor Lukšič
© Miha Fras

Kolegij predsednika SD je odločil o osnutku kandidatne liste za evropske volitve. Predsedstvu in konferenci stranke predlaga, da za nosilca liste imenuje prvaka stranke Igorja Lukšiča, sledita mu sedanji evropski poslanki Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš.

Na listi naj bi sledili profesor Anton Bebler, podjetnica Marinka Vovk, poslanec Matevž Frangež, poslanka Ljubica Jelušič in nekdanji minister Patrick Vlačič. Po nekaterih informacijah naj bi bilo v stranki zaradi prvih mest na listi nekaj nesoglasij, saj bo o ponovni izvolitvi Mojce Kleva Kekuš in Tanje Fajon v Evropski parlament verjetno odločilen prav vrstni red na listi.

Fajonova je sicer zatrdila, da nesoglasij ni bilo. »Glede na to, da smo z današnjim kolegijem zaključili v dobri uri, mislim, da je bilo kar jasno vnaprej, kakšen bo vrstni red,« je dodala.

Tudi Kleva Kekuševa je zagotovila, da so bili na današnjem kolegiju glede osnutka kandidatne liste na koncu enotni. »Tako so odločili v stranki, nimam kaj,« je dodala. A ob tem poudarja, da se bo potrudila in bo »igrala na karto« inštrumenta preferenčnega glasu. Kot pravi, je bilo sprva presenečenje, da bo Lukšič sploh kandidiral. Po njenih besedah so se pogovorili in Lukšiča soglasno podprli kot nosilca liste, saj je bilo od njega tudi odvisno, kakšen bo vrstni red kandidatov.

Na prvih evropskih volitvah v Sloveniji je bil s preferenčnimi glasovi v Evropski parlament že izvoljen tedanji predsednik SD Borut Pahor. Predsedstvo in konferenca stranke SD bosta o kandidatni listi odločala v četrtek. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."