MLADINA

16. 4. 2014  |  Novice

Oznaka »Izdelano v« naj bo obvezna

Oznaka »Made in« (Izdelano v) naj bi bila obvezna za vse neživilske proizvode, ki so na prodaj na trgu EU. Odločitev je izglasoval Evropski parlament, ki je tudi potrdil načrte za poostritev varnostnih zahtev za proizvode in pravil za nadzor trga. Parlament želi tudi strožje kazni za podjetja, ki prodajajo neskladne ali potencialno nevarne izdelke.

Označevanje »Made in« naj bi izboljšalo sledljivost blaga in s tem tudi varstvo potrošnikov, so prepričani poslanci, ki so podprli predloge Evropske komisije za obvezno označevanje države porekla vseh neživilskih proizvodov. Sedanji sistem za označevanje porekla blaga je prostovoljen. Za okoli 10 odstotkov nevarnih izdelkov, ki se znajde v skupnem sistemu za opozarjanje RAPEX, tako ni mogoče določiti proizvajalca.

»Naredili smo velik korak v smeri boljše preglednosti nabavne verige izdelkov, kar je dobra novica za potrošnike,« je dejala poročevalka Christel Schaldemose. Poslanka je sicer razočarana, ker države članice niso oblikovale skupnega stališča o tem vprašanju, zato je predlog uredbe zablokiran v Svetu EU.

Če bodo tudi države članice sprejele predlog, ki so ga izglasovali poslanci, bo oznaka »Izdelano v« obvezna za skoraj vse neživilske izdelke, ki so naprodaj na notranjem trgu, z nekaj izjemami, kot so zdravila. Evropski proizvajalci bodo svoje izdelke lahko označili z »Izdelano v EU« ali pa navedli državo, kjer je bil izdelek proizveden.

Carinski zakonik EU opredeljuje, da se za blago, ki je proizvedeno v dveh ali več državah, šteje, da je po poreklu iz tiste države, v kateri je bila, v za to opremljenem podjetju, opravljena zadnja bistvena, gospodarsko upravičena predelava ali obdelava, katere izid je izdelava novega proizvoda ali predstavlja pomembno stopnjo proizvodnje.

Parlament se zavzema tudi za prostovoljno nalepko »Varnostno testirano EU«, kar naj bi bilo zagotovilo potrošnikom, da je izdelek preizkusil in ocenil neodvisni organ. Poslanci še pozivajo k ostrejšim kaznim za podjetja, ki bi dajala na trg neustrezne ali potencialno nevarne izdelke ter želijo, da se oblikuje javni seznam podjetij, ki so ugotovljeno večkrat kršila pravila EU o varnosti proizvodov.

Kazni bi morale biti sorazmerne in odvračilne, pri čemer bi bilo treba upoštevati razsežnost, trajanje in tudi, ali gre za namerno ali ponavljajočo se naravo kršitve, kot tudi velikost podjetja.

Evropska komisija bi morala oblikovati in objaviti evropski »črni seznam« podjetij, ki so že večkrat ugotovljeno namerno kršila skupno zakonodajo o varnosti proizvodov. Parlament se tudi zavzema za vzpostavitev vseevropske zbirke podatkov o poškodbah, ki so jih utrpeli potrošniki zaradi nevarnih proizvodov.

Parlament je s tem končal prvo branje zakonodajnega predloga, ki ga bodo naprej obravnavali poslanci novoizvoljenega sklica. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."