MLADINA

17. 4. 2014  |  Novice

Hitrejša evropska pomoč ob naravnih nesrečah

© Arhiv Evropskega parlamenta

Države EU, ki jih prizadenejo poplave ali druge naravne nesreče, bodo v skladu z novimi pravili, ki so jih potrdili poslanci Evropskega parlamenta na zadnjem plenarnem zasedanju pred evropskimi volitvami, hitreje prejele pomoč iz Solidarnostnega sklada Evropske unije (EUSF). Spremembe vključujejo podaljšanje roka za vložitev zahtevka z 10 na 12 tednov po dogodku in podaljšanje obdobja za porabo sredstev z enega leta na 18 mesecev.

Novo je določilo, ki omogoča 10-odstotno vnaprejšnje izplačilo (z zgornjo mejo 30 milijonov evrov). Sredstva iz EUSF so običajno namenjena za odpravo posledic po večjih nesrečah, kjer škoda presega 3 milijarde evrov ali 0,6 odstotka bruto nacionalnega dohodka prizadete države. Za regionalne nesreče, ki prizadenejo geografsko manjša območja, nova pravila določajo enotno merilo za upravičenost do pomoči - prag je 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda regije. Evropska komisija bo tako lahko hitreje preučila prošnje in izplačala pomoč, zagotavljajo poslanci. Komisija bo morala prejeto vlogo oceniti v 6 tednih in odločiti, če izpolnjuje pogoje za uporabo sredstev sklada, ter določiti višino zneska.

Solidarnostni sklad EU ima za obdobje 2014-2020 na voljo 500 milijonov evrov letno. Ustanovljen je bil leta 2002 po katastrofalnih poplavah v srednji Evropi poleti istega leta. Od takrat je bil aktiviran za odpravo posledic 56 nesreč, kot so poplave, viharji, gozdni požari, potresi in suše. Doslej je 23 držav prejelo pomoč iz sklada v višini skoraj 3,6 milijarde evrov. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."