MLADINA

25. 4. 2014  |  Evrodržavljan

Van Rompuy proti temu, da bi predsednik Komisije postal strankarski kandidat

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je že dve leti ne soglaša z dogovorom političnih skupin Evropskega parlamenta, ki pravi, da naj novi predsednik Evropske komisije postane član tiste stranke, ki bo na majskih evropskih volitvah zbrala največ glasov. Van Rompuy pravi, da to ne bo prav nič izboljšalo demokratičnega deficita Evropske unije.

»Nekemu obrazu bodo stranke dale legitimnost. A če na mestu, ki naj bi ga zasedli le najboljši, ohraniš iste sposobnosti, te čaka razočaranje,« je Belgijec dejal že lani. Pred nekaj dnevi je dodal še, da je »Evropejcem jasno, kakšna je razlika med parlamentom in tistimi, ki dejansko odločajo. Nizka volilna udeležba na volitvah v Evropski parlament kaže prav to«.

Stališče predsednika Evropskega sveta je razburilo evropske poslance, vpletene v kampanjo, v kateri politične stranke volivce k udeležbi nagovarjajo tudi s trditvijo, da bodo letos njihov glas vplival na izbor predsednika Evropske komisije. Parlamentarci vztrajajo, da mora novi »voditelj« Unije postati vodja politične skupine, ki bo na volitvah dobila največ glasov, poroča EurActiv.

Tudi glavna kandidata za naslednika Joseja Manuela Barrosa, socialdemokrat Martin Schulz in krščanski socialist Jean-Claude Juncker, sta se na Van Rompuyeve besede odzvala kritično. Časi, ko so predsednika Komisije v zakulisju izbrali diplomati, so mimo, je dejal Juncker. S Schulzem po vsej Evropi potujeta, da bi volivcem pojasnila, kaj pomenijo volitve in kaj bodo prinesle: »Vsak, ki bo oddal svoj glas, bo soodločal o usmeritvi EU v naslednjih petih letih,« je še dodal nekdanji luksemburški premier. Po mnenju Schulza, sedanjega predsednika Evropskega parlamenta, volivci na to, da stranke predlagajo kandidata za predsednika komisije, gledajo drugače kot Van Rompuy.

Po Lizbonski pogodbi sicer velja, da predsednika Komisije z večino glasov – 376 od 751 – izvoli Evropski parlament. O katerem kandidatu bodo novopečeni poslanci odločali, bodo 27. maja dorekli voditelji osemindvajseterice. Kot še predvideva Lizbonska pogodba, bodo pri tem morali upoštevati tudi izid volitev. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."