MLADINA

25. 4. 2014  |  Evropske volitve 2014

Kandidatno listo vložili še Zeleni, Kacin, SNS in SSN

Nosilec liste, ki jo je na Državno volilno komisijo vložila stranka Zeleni Slovenije, je predsednik stranke Vlado Čuš, ki pravi, da je njihov program sprejemljiv za vse in vsem koristi. Čuš upa, da bodo tudi volivci v Sloveniji spoznali, da se v državah, kjer so Zeleni v parlamentu, živi bolje. Dvakratni evropski poslanec Jelko Kacin, ki kandidira s samostojno listo in kampanjo financira sam, pravi, da je lista zelo konkretna, saj so na njej ljudje z zelo konkretnimi rezultati. Nosilec liste, ki jo je vložila Stranka slovenskega naroda (SSN) je pravnik Bogomil Knavs, poleg članov stranke so na listi tudi predstavniki civilnodružbenega gibanja SOL Slovenije. Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič je kot nosilec liste zatrdil, da se bodo v primeru vstopa v parlament zavzemali za Slovenijo.

»Če želimo v Evropski uniji igrati vlogo subjekta, ne pa tistega, ki hodi v Bruselj samo pritiskati na tipke, potem moramo imeti najprej urejeno državo, ki ve, kaj hoče in ki bo tudi sposobna tvorno sooblikovati unijo,« je poudaril Čuš. Dodal je, da jim je uspelo brez pojavljanja v medijih že v dveh tednih zbrati več kot 1000 podpisov. Čuša moti tudi slabo sodelovanje med slovenskimi evro poslanci in domačo ministrsko ekipo, kar se po njegovih besedah kaže v neuspešnem črpanju sredstev iz evropskih skladov, čeprav gre za edina razvojna sredstva, na katera lahko Slovenija sploh računa.

Na evropski listi Zelenih Slovenije Čušu sledijo ekonomistka Barbara Cenčič Krajnc, podjetnik Martin Gorjanc, podjetnica Nives Grlj, arhitekt Marko Mitja Feguš, kozmetičarka Tamara Galun, nekdanji vrhunski atlet Franc Branko Vivod in inženirka metalurgije Andreja Galinec.

Predstavniki Kacinove liste, ki so jo poimenovali Konkretno, na volitvah ne pričakujejo treh poslanskih sedežev, kot so se napovedale nekatere druge liste in stranke. A Kacin meni, da so dovolj verodostojni in da bodo dokazali, da si ta lista zasluži »zelo konkreten sedež«. O imenih z liste je poudaril, da trije med njimi delajo v drugih državah EU. Ob tem pa tudi drugi sodelujejo na evropskih projektih v Sloveniji in na zahodnem Balkanu.

Poleg Kacina, nekdaj poslanca in predsednika LDS, na listi kandirajo še sodelavka britanske vlade Polona Sagadin, direktor Sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, direktorica humanitarnega društva UP Jesenice Faila Pašić Bašić, vodja pisarne Jelka Kacina v Bruslju Andrej Lavtar, aktivistka za človekove pravice Tatjana Greif, študent Jure Pucko in direktorica zavoda Akson 2020 Sara Karba.

Kacin trenutno nastopa s samostojno listo, ne kot predstavnik LDS, ker da je bila to edina možnost za vložitev kandidature, saj se je iztekal rok. Na kakšen način bo LDS podprla to listo in kdo jo bo še podprl, bo spregovoril prihodnji teden, ko bodo listo tudi predstavili.

Na listi SSN Bogomilu Knavsu na kandidatni listi sledijo ekonomistka Janica Millonig, teolog Dušan Egidij Kubot - TotiSlo, živilska tehnica Ivica Krajnc, diplomant upravnih ved Miha Majc in inženirka mikrobiologije Simona Drev. Kot še pojasnjuje v stranki, so pod kandidatno listo zbrali 1142 podpisov slovenskih državljanov, podpis podpore pa sta prispevala tudi dva avstrijska državljana.

»Zavzemali se bomo za to, da Slovenija EU ne bo poslušala tako, kot jo naša vlada trenutno, se pravi, da vsako misel, ki jo izrečejo v Bruslju, že takoj implementira,« je ob vložitvi liste SNS dejal Jelinčič. Sestavo liste in volilni program za evropske volitve bo SNS predstavila prihodnji teden. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."