MLADINA

26. 4. 2014  |  Mlada Evropa

Kandidati za evropske poslance naj imajo v mislih tudi mlade

© Igor Godnjov

Mladinski svet Slovenije (MSS) poziva kandidate na bližnjih volitvah v Evropski parlament, da si v primeru izvolitve prizadevajo tudi za boljši položaj mladih. Pričakovanja mladih so zajeli v Manifestu mladih. »Mlade želimo spodbuditi, da se udeležijo volitev, kandidate za poslance v Evropskem parlamentu pa pozivamo, da si v primeru izvolitve prizadevajo za izboljšanje položaja mladih,« je dejala predsednica MSS Tea Jarc.

Manifest, s katerim se pridružujejo pobudam Evropskega mladinskega foruma, dodajajo tudi lastne pobude, vključuje vsebine iz štirih sklopov. Ti zajemajo ključna področja za osamosvajanje mladih, socialno vključevanje mladih, vključevanje mladih v oblikovanje politik in trajnostno naravnanost EU, pri čemer so se osredotočili na okolje, zdravje in upravljanje virov.

Tako se med drugim v manifestu zavzemajo za kakovostno izobraževanje, učinkovito reševanje brezposelnosti mladih in za zaposlitve, ki bodo omogočale osamosvojitev.

Pozivajo tudi k uvrstitvi vprašanja bivalnih razmer mladih na dnevni red EU, h krepitvi mladinske politike v EU in vključevanju mladih v strukture, ki so pomembne zanje.

Manifest bodo skupaj s pozivom k podpori izraženim pričakovanjem posredovali vsem kandidatkam in kandidatom na listah za volitve v Evropski parlament, so napovedali. S kandidati bodo v drugi polovici maja pripravili tudi soočenje.

V MSS so po besedah Jarčeve prepričani, da morajo biti mladi visoko na agendi prihodnjega Evropskega parlamenta. Zapisana pričakovanja po njihovih navedbah odražajo trenutno stanje in aktualne težave mladih ter prikazujejo prihodnost Evrope, kot jo vidijo mladi.

V državnem zboru je bila javna razprava o volitvah v Evropski parlament, na kateri so govorniki, večinoma kandidati na volitvah, pozvali mlade udeležence razprave, naj 25. maja gredo na volišča. Kot so poudarili, lahko na ta način prispevajo k spremembam v Evropi in Sloveniji, ki jim bodo v prid.

»EU je projekt, ki se lahko spreminja in dograjuje, a le, če mi pri tem sodelujemo,« je poudarila kandidatka Solidarnosti za evropske volitve Tjaša Učakar in se pri tem zavzela za izgradnjo socialne in solidarnostne unije.

Predstavnica Inštituta za delavske študije in Iniciative za demokratični socializem Anita Tolič je izrazila željo, da bi se čim več ljudi angažiralo in prispevalo k spremembam. Ob tem je poudarila, da mladi niso a priori pasivni, temveč so le tarča družbenih pričakovanj.

»Izkoristite priložnost in pojdite na volitve,« je mlade pozvala evropska poslanka in kandidatka SD na volitvah Tanja Fajon. Menila je, da se z neudeležbo na volitvah izključiš iz procesa v svoji državi in nisi aktiven državljan.

Predsednica Mladinskega sveta Slovenije Tea Jarc se ni v celoti strinjala s Fajonovo in je poudarila, da volitve niso edina oblika politične participacije ter da bi tudi neudeležba mladih morala politiki poslati sporočilo. Mlade je pozvala, naj se izrazijo na kakršenkoli način in naj gredo tudi na volitve.

»Zavedati se moramo, da vsak glas šteje, ker človek tako pokaže svojo voljo,« je poudarila kandidatka SLS Nežika Pavlič, ki je dejala, da se je za kandidaturo odločila tudi zato, da bi bila zagovornica mladih. »Naj vam bo to, da greste na volitve, častno dejanje,« je še pozvala mlade.

Tudi kandidat Piratske stranke Rolando Benjamin Vaz Ferreira je mlade pozval, naj gredo na volišča. Predlagal jim je, naj si preberejo programe vseh in se odločijo za tistega, ki bi po njihovem lahko kaj spremenil. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."