MLADINA

6. 5. 2014  |  Novice

Neobičajni pozivi k udeležbi na evropskih volitvah

Ker francoske javnomnenjske raziskave kažejo, da se volitev v evropski parlament ne bo udeležilo kar 60 odstotkov volilnih upravičencev, so se nekatere nevladne organizacije odločile za kampanje, s katerimi bi državljane spodbudile k odhodu na volišča. VEČ>>

Združenje Evropejci brez meja je pripravilo posnetek, v katerem znani francoski kulturni ustvarjalci povedo, zakaj jim je ideja povezovanja evropskih držav pri srcu.

L4Wcfw17Sqs

»Z uporabo prepoznavnih osebnosti bi se radi približali mladim, ki jih politični razred sicer ne pritegne,« je pojasnil predsednik Evropejcev brez meja Philippe Cayla.

Sporočilo je sicer malce preveč »pocukrano«, saj nastopajoči v posnetku med drugim povedo, da do Evrope »čutijo globoko strast«, da je zanje »mir«, »sredstvo za doseganje sprememb«, »skupna prihodnost«. Pomešajo pa pojma Evropa in Evropska unija – čeprav morda sprejmemo trditev, da je Evropa zibelka umetnosti in filozofije, tega ne moremo trditi za Evropsko unijo …

Glavna misel je vendarle poudarjena: stvari moramo vzeti v svoje roke, z odhodom na volišče povedati, kakšno Unijo si želimo v prihodnje.

Malce bolj provokativno pa so volivce, ponovno predvsem mlade, k udeležbi pozvali v organizaciji Mladi Evropejci. Pripravili so plakat, na katerem se mladenka v postelji odloča, s katero »Evropsko unijo« bo spala. »Odloči, koga hočeš v svojem parlamentu,« poziva oglas. Sporočilo je jasno, piše Liberation: vsak lahko in mora izbrati svojega predstavnika v Evropskem parlamentu.

V stranki Evropa ekologija – Zeleni so za mobilizacijo volivcev namesto brošk in majic z napisi izbrali kar kondome. A to ni bilo povsem posrečeno, saj je njihov slogan sicer »Dajmo Evropi življenje«. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."