MLADINA

6. 5. 2014  |  Novice

Konkurenca ogroža zmanjševanje toplogrednih emisij

Trboveljski Lafarge Cement

Trboveljski Lafarge Cement
© Boštjan Pihler

Evropska komisija je predlagala, da bi večina evropske težke industrije še naprej dobivala dovolj dovolilnic za izpuste toplogrednih plinov, da jim za izpuste ne bi bilo treba še doplačevati. VEČ >>

Od leta 2015 do leta 2019 bodo dovolj kuponov dobila podjetja iz 175 od 245 industrijskih sektorjev. Med temi so jeklarne, cementarne, proizvajalci avtomobilov. Komisija se je za to odločila, da se industrija iz evropskih držav ne bi preselila v predele sveta, kjer omejitev izpustov ni.

Dovolilnice so sicer del Sheme trgovanja z izpusti, prek katere poskuša EU do leta 2030 izpuste toplogrednih plinov, predvsem ogljikovega dioksida, zmanjšati za 43 odstotkov v primerjavi z letom 2005, ko se je trgovanje z emisijami začelo.

Kako trgovanje poteka? Vsako leto Komisija določi zgornjo mejo, koliko ogljikovega dioksida lahko industrija izpusti v okolje. Podjetja morajo izpuste beležiti in o njih poročati. Vsako dobi določeno število kuponov, dovolilnic, ki jih nato porabi za »plačilo« vsake tone proizvedenega ogljikovega dioksida. Če izpusti več plina, kot je bilo predvideno, in še želi nadaljevati s proizvodnjo, mora znižati raven emisij ali kupone dokupiti. To naj bi podjetja sililo k »ozelenitvi« proizvodnih linij. Če jim kuponi ostanejo, jih lahko shranijo za prihodnje leto ali pa jih prodajo drugim podjetjem. Sčasoma se število dovolilnic in zgornja meja dovoljenih izpustov niža.

yfNgsKrPKsg

Cena tone ogljikovega dioksida se je sicer od leta 2008 s 30 evrov znižala na pet evrov, zaradi česar so okoljevarstveniki pozvali, naj odgovorni v EU zmanjšajo vsaj količino dovoljenih izpustov in naj tako največje onesnaževalce okolja prisilijo k modernizaciji proizvodnje, poroča EurActiv. A niso bili uslišani. Ne glede na to v Komisiji trdijo, da jim bo cilj, zastavljen za leto 2030, uspel. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."