MLADINA

6. 5. 2014  |  Novice

Bi znižanje vrednosti evra pomagalo odpraviti krizo?

Francoski minister za gospodarstvo je dejal, da bi 10-odstotno znižanje vrednosti evra za Francijo pomenilo 1,5-odstotno povečanje BDP-ja in 150 tisoč novih delovnih mest. Pri Le Mondu so preverili, ali bi bil to res smotrn ukrep in ali njegovi izračuni držijo. VEČ >>

Pred enim letom je bil evro vreden 1,26 ameriškega dolarja, danes pa je vreden 1,36 dolarja, kar je približno 10 odstotkov več. Če je torej neko blago, proizvedeno v Evropski uniji, Američana lani stalo sto dolarjev, ga danes stane 110 dolarjev. To je lahko razlika, ki potrošnike od nakupa odvrne.

Bi torej znižanje vrednosti evra pripomoglo k povečanju povpraševanja po evropskem blagu in ponovnemu zagonu gospodarstva?

Na primeru Francije bi devalvacija evra pomenila osemodstotno povečanje izvoza, ki predstavlja 11 odstotkov francoskega BDP-ja (okrog 220 milijard evrov). Po drugi strani pa bi se za 3,5 odstotke znižal uvoz dobrin in storitev, ki francoskemu BDP-ju prispevajo 275 milijard evrov oz. 14 odstotkov.

Kot so izračunali pri francoskem časopisu, bi se nižja vrednost evra res poznala na BDP-ju države, a ne toliko, kot je napovedal gospodarski minister. Izvoz bi se povečal za 0,88 odstotka, uvoz pa zmanjšal za 0,49 odstotka – skupaj bi torej francoski BDP zrasel za 0,39 odstotka BDP-ja.

Po drugih izračunih, ki vseeno niso tako optimistični kot tisti ministra za gospodarstvo, bi Francija po prvem letu znižanja vrednosti evra pridobila okrog 0,6 odstotka BDP-ja, v drugem letu pa okrog enega odstotka BDP-ja.

Ob tem Le Monde opozarja, da bi ukrepom Evropske centralne banke, ko bi ta z znižanjem obrestne mere pocenila evro, gotovo sledili »povračilni« ukrepi drugih neevrskih držav, da bi njihova gospodarstva ne bi bila kakorkoli prikrajšana. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."