MLADINA

7. 5. 2014  |  Novice

Slovenski poslanci niso bili med najbolj aktivnimi

Poslanci Evropskega parlamenta iz 15 starih članic EU so bili v mandatu 2009-2014 v povprečju bolj aktivni kot poslanci iz članic, ki so se pridružile EU leta 2004 in kasneje, je pokazala analiza VoteWatch Europe. Poslanci iz starih članic so bili uspešnejši predvsem pri prizadevanjih, da so postali poročevalci. S pripravo poročil so namreč lahko vplivali na zakonodajo EU.

Analiza je tudi pokazala, da so poslanci iz manjših članic tako med najbolj aktivnimi kot tudi med najmanj aktivnimi. Nemški in britanski poslanci pa so najbolj aktivni pri pripravi in sprejemanju zakonodajnih resolucij, ko je Evropski parlament sozakonodajalec s Svetom EU, ki med evropskimi institucijami predstavlja države članice. Pri odločanju na plenarnih zasedanjih parlamenta so bili največ krat prisotni avstrijski poslanci (slabih 91 odstotkov), sledijo jim Slovaki in Luksemburžani. Slovenski poslanci so bili prisotni na dobrih 84 odstotkih glasovanj. Nasploh so se slovenski poslanci pri vseh kazalnikih, na podlagi katerih so analitiki VoteWatch Europe merili aktivnost, uvrstili na zadnji del lestvice. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."