MLADINA

7. 5. 2014  |  Novice

Države članice so v ESM vplačale zadnji obrok

Evropski reševalni sklad ESM je dosegel maksimalno posojilno sposobnost, ki je 500 milijard evrov, ko so mu države članice nakazale zadnje obroke vplačil. Države, ki so članice ESM, to so tiste z evrom, so skupaj vplačale kapital v višini 80 milijard evrov, preostali kapital bodo vplačevale po potrebi, če bo sklad moral zagotoviti pomoč v večjem znesku kateri od držav v težavah. Slovenija je v letu 2012 v sklad vplačala 137 milijonov evrov, v letu 2013 in letos pa še 205 milijonov evrov.

Sklad ESM je medvladna finančna institucija s sedežem v Luksemburgu. Ustanovljen je bil z namenom preprečevanja širjenja finančnih kriz na območju evra. Formalno je začel delovati 8. oktobra 2012. Direktor Klaus Regling pravi, da je 450 milijard evrov za pomoč kriznim državam članicam še na voljo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."