MLADINA

7. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Francozi ne marajo EU, podpirajo pa evropsko idejo

Zaradi zahtev Evropske unije, naj države članice ne glede na posledice »uredijo« svoje proračune, ter demokratičnega deficita, ki ga Uniji očitajo njeni kritiki, se vse več francoskih državljanov odmika od evropskega projekta. Med glavnimi podporniki evropskega združevanja ostajajo starejši, ki so doživeli vojno. Ostali sicer povezovanju ne nasprotujejo, a si želijo povsem drugačno Unijo, kaže javnomnenjska raziskava Viavoice, opravljena za Liberation.

Negativno mnenje o EU je že pereče: EU na »nekaj negativnega« asociira polovica Francozov, 45 odstotkov pa jih meni, da je EU nekaj pozitivnega. Največ razočaranih je med skromnimi Francozi – 62 odstotkov delavskega razreda je do Unije nastrojenih negativno –, sledijo pa simpatizerji skrajnodesničarske Nacionalne fronte in levičarske Leve fronte. Tudi podporniki ostalih strank na negativne stereotipe o EU niso imuni.

Večina Francozov sicer meni, da EU omejuje, zatira Francijo, tako ekonomsko (kar meni 58 odstotkov vprašanih) kot politično (to meni 52 odstotkov anketirancev). Skoraj enakomerno pa so državljani porazdeljeni med tiste, ki menijo, da EU predstavlja priložnost za kulturno raznolikost, in tistih, ki menijo, da je EU grožnja nacionalnim identitetam.

Kljub temu si večina Francozov še želi biti del politične in monetarne unije. Za izhod iz obeh se opredeljuje manj kot tretjina. Si pa hkrati želijo drugačno Unijo. Zadnjih nekaj let se je namreč EU predvsem posvečala boju proti javnemu dolgu držav članic, da bi tako zagotovila obstoj evra.

57 odstotkov vprašanih hoče, da bi se EU bolj vpletla v trg zaposlovanja, 53 odstotkov pa, da bi EU imela večjo vlogo pri zagotavljanju gospodarske rasti članic.

Organizacijsko gledano kar dve tretjini Francozov »pogreša čase« manjše EU – želijo si, da bi se povezava skrčila na šest držav ustanoviteljic oz. da bi EU sestavljale samo države evroobmočja. Naj EU ostane, kot je, meni 21 odstotkov vprašanih, le sedem pa je za nadaljnjo širitev.

Pri Liberation zaključijo, da ideja EU za Francoze niti zdaleč ni odpisana. Želijo si, da bi jih Unija manj omejevala, bila bolj demokratična, bolj gospodarna in socialna, bolj učinkovita. Ti pogledi kažejo na možnost, da bi se v predvolilnih soočenjih lahko oblikovala dobra debata o različnih vizijah EU. Saj bistvo ni biti za ali proti Evropi, ampak misliti o njeni prihodnosti. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."