MLADINA

7. 5. 2014  |  Mlada Evropa

Zakaj se mladi ne udeležujejo evropskih volitev?

© Arhiv Evropskega parlamenta

Trije razlogi so, zakaj se veliko mladih ne udeležuje evropskih volitev, je pokazala študija Addresing Youth Absenteeism in European Elections. Mladi raje ostanejo doma zaradi socialno-ekonomskih dejavnikov, zaradi nezaupanja v politične stranke in zato, ker političen stranke se še niso prilagodile novim oblikam političnega udejstvovanja mladih in sodobnim načinom komuniciranja, ki jih uporabljajo mladi.

Na podlagi svoje analize avtor študije navaja več priporočil, kaj bi bilo treba narediti, da bi mladi odšli na volišča. Države članice bi med drugim morale uzakoniti kvoto kandidatov za poslance, ki bi bili mlajši od 35 let, spremeniti bi bilo treba sistem izbire kandidatov, stranke bi morale bolj jasno vključiti mlade v svoje programe, nasloviti bi morali študente, socialno izključene mlade in mlade, ki imajo prvič pravico voditi. V večji meri je treba uporabljati socialna omrežja, vključiti zgodovino EU v učne programe, znižati starost, s katero mladi dobi pravico voliti na evropskih volitvah, organizirati javne razprave kandidatov na volitvah s poudarkom na temah, ki zanimajo mlade. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."