MLADINA

7. 5. 2014  |  Novice

Slovenija med državami, ki so najbolj zmanjšale izpuste

© Borut Peterlin

Evropski statistični urad Eurostat je objavil ocene o količini ogljikovega dioksida, ki so ga gospodarstva držav članic lani izpustila v ozračje. Statistiki ocenjujejo, da so se izpusti v primerjavi z letom 2012 znižali za 2,5 odstotka. V Slovenija je med članicami, v katerih so se izpusti najbolj znižali – za 12 odstotkov. Je to posledica gospodarske krize? Več >>

Izpusti toplogrednih plinov, med katerimi je 80 odstotkov ogljikovega dioksida, so se leta 2013 zmanjšali v 22 od 28 držav članic. Največja onesnaževalka je s 760 milijoni ton emisij Nemčija. Sledijo ji Velika Britanija s 455, Francija s 346, Italija s 342, Poljska z 290, Španija z 224 in Nizozemska s 162 milijoni ton izpustov ogljikovega dioksida. Naštete države skupno v ozračje spustijo 77 odstotkov vseh izpustov osemindvajseterice.

Odstotkovno se emisije ogljikovega dioksida v primerjavi z letom 2012 niso znižale na Danskem (+8,6 %), v Estoniji (+4,4 %), na Portugalskem (+3,6 %), v Nemčiji (+2 %), Franciji (+0,6 %) in na Poljskem (+0,3 %).

Najbolj pa so se znižali na Cipru (-14,7 %), v Romuniji (-14, 6 %), Španiji (-12,6 %), Sloveniji (-12 %), Bolgariji in Grčiji (obe -10,2 %).

Količina izpustov je odvisna tudi od gospodarske rasti, transporta in industrije. To je vidno tudi na grafu, saj so med državami, ki so izpuste v primerjavi z lanskim letom najbolj zmanjšale, najrevnejše države Unije in tiste, ki jih je gospodarska kriza hudo prizadela.

Preberite še, kako EU omejuje izpuste. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."