MLADINA

8. 5. 2014  |  Novice

Evropske volitve bodo prvi test za novo češko koalicijo

Čehi so z različnimi prireditvami zaznamovali deseto obletnico vstopa v EU. Redko kdo je to obletnico proslavil, več je izzvala razprav – o vlogi Evrope v svetu, o vlogi Češke v Evropi, o prednostih in slabostih članstva v EU. Te razprave politiki seveda izkoriščajo za izražanje svojih stališč v okviru kampanje pred evropskimi volitvami.

Socialdemokratski predsednik vlade Bohuslav Sobotka izpostavlja proevropsko zunanjo politiko Prage, s katero se želi njegov kabinet distancirati od evroskeptične politike prejšnjih vlad. »Še nikoli stabilnost in svoboda nista bili tako tesno povezani kot danes,« je po poročanju dopisnika časopisa Der Standard Sobotka dejal svojim privržencem. Konservativci in nekatere majhne stranke v središče svoje predvolilne kampanje postavljajo boj proti birokratom v oddaljenem Bruslju. Zadnje ankete javnega mnenja kažejo, da večina Čehov s članstvom v EU ni niti zadovoljnih niti nezadovoljnih. Večina vprašanih se namreč odloči za odgovor: niti – niti.

 Evropske volitve bodo test za novo češko vlado, ki je na oblasti dobrih sto dni. Češki mediji namreč špekulirajo, da je koalicija med socialnimi demokrati, krščanskimi demokrati in novo stranko podjetnika in finančnega ministra Andreja Babiša pred razpadom. Razlog: Babiševi stranki, ki je na parlamentarnih volitvah dosegla drugo mesto za socialnimi demokrati, ankete javnega mnenja napovedujejo prepričljivo zmago. Analitiki pravijo, da bi si Babiš v primeru zmage na evropskih volitvah utegnil zaželeti, da bi njegova stranka postala številka ena tudi doma in bi zato razdrl koalicijo. Toda po težki vladni krizi, zaradi katere so Čehi šele lani v jeseni odšli na volitve, bi tak scenarij povzročil velik padec zaupanja Čehov v politične institucije.

Toda Andrej Babiš tudi zelo dobro ve, da je razlog za njegovo popularnost med volivci predvsem njegova »nepolitična politika«, saj si prizadeva voditi državo kot podjetnik, kar veliko ljudi za sedaj podpira. Kot agrarni industrijalec, medijski magnat in finančni minister se sooča tudi s kritikami o konfliktu interesov, sam pa se predstavlja, da je politični vajenec, ki misli dobo in želi vse izboljšati. Z vratolomnimi pustolovščinami bi si ta imidž lahko zelo hitro uničil. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."