MLADINA

10. 5. 2014  |  Evrodržavljan

Vse več antisemitizma in rasizma na Poljskem

Poljska bo evropskim neonacistom v prihodnjih mesecih kar dva krat zagotovila velik oder. Junija in julija sta namreč še na neznanem kraju predvidena glasbena festivala s skrajno desničarskimi glasbenimi skupinami, opozarja Die Zeit.

Med nastopajočimi bo med drugim estonska skupina Preserve White Aryans (Ščiti bele arijce). Vabljeni so tudi glasbeniki iz Francije, Italije in seveda s Poljske. Njihova imena povedo vse: Konkwista 88 in AgreSSiva 88. Osmica pomeni H kot osmo črko abecede in 88 pomeni Heil Hitler.

V času komunizma desničarski skrajneži na Poljskem tako rekoč niso bili aktivni, po padcu železne zavese so se začeli napadi na tujce. Wroclaw, ki bo leta 2016 kulturna prestolnica Evrope, si je izbral geslo The meeting place (Mesto za srečanja), a vsako leto se v tem mestu demonstracij neonacistov in skrajnih desničarjev udeleži več ljudi.

Državne institucije antisemitizma pogosto ne obravnavajo resno. Državni tožilec v Bialystoku je recimo lani ustavil postopek proti osebam, ki so na javnih mestih risale kljukaste križe. Svojo odločitev je utemeljil z besedami, da so kljukasti križi v Aziji »simbol sreče«, zato ne gre za širjenje nestrpnosti. Tudi nogometni klubi imajo s huligani že leta prijazen odnos. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."