MLADINA

12. 5. 2014  |  Novice

Italijani proti evru in EU

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil prevzem evra za Italijo stvar časti. Danes, ko je kampanja za volitve v Evropski parlament v polnem teku, pa se v naši zahodni sosedi vsak dan pogovarjajo o tem, ali naj Italija ponovno uvede nacionalno valuto. Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi lahko evroskeptiki skupaj dobili več kot 50 odstotkov glasov. Več >>

Italijanska Severna liga (Lega Nord) je pristopila najbolj protievropsko, piše EUobserver. Predstavlja se za italijansko inačico francoske Nacionalne fronte, njen glavni slogan pa je »Basta euro«, dovolj je evra. Za vodjo Lege Nord Mattea Salvinija se samomori, povezani z vse večjo bedo, v kateri živijo Italijani, ne bi zgodili, če Italija ne bi prevzela evra.

Gibanje Pet zvezd (Movimento 5 stelle), ki ga vodi komedijant Beppe Grillo, sicer uvedbe evra s samomori ne povezuje, napoveduje pa referendum o članstvu Italije v EU – čeprav italijanska ustava tega ne dovoljuje. Grillo zahteva tudi prekinitev izvajanja vseh varčevalnih ukrepov evroobmočja, začenši s prenehanjem veljave fiskalnega pakta, zaradi katerega smo tudi pri nas uvedli zlato fiskalno pravilo. Gibanje se zavzema za uvedbo evroobveznic in odpravo dolga za južno Evropo, in sicer v višini odpisa nemškega dolga po drugi svetovni vojni.

Zahteve in argumenti, na katerih te bazirajo, slonijo na knjižni uspešnici ekonomista Alberta Bagnaia »Propad evra«. Bagnai meni, da bo Italija lahko tekmovala z drugimi državami le tako, da bodo plače vse nižje, kar bo vse več ljudi pahnilo v revščino. Na boljšem bi bili, če bi imeli moč zniževati vrednost valute, je zapisal ekonomist – kar pomeni, da bi morali ponovno dobiti lastno.

A kot sta zapisala nekdanji član uprave ECB Lorenzo Bini Smaghi in donedavni finančni minister Fabrizio Saccomanni, bi odmik od evra nazaj k liri ne rešil strukturnih problemov, ki vrsto let pestijo italijansko gospodarstvo, kot so prevelika regulacija, nizka produktivnost in neučinkovit pravni sistem.

Premier Matteo Renzi iz levosredinske Demokratske stranke (Partito democratico) je odločno proti izhodu iz evroobmočja. Je pa z nedavnimi opazkami, da je v Veliki Britaniji, ki se je odločila, da evra ne bo prevzela, stopnja brezposelnosti nižja kot v Italiji, medtem ko je bila pred začetkom krize na približno isti ravni, tudi Renzi nehote prilil vode na mlin protievrskega tabora. Podpornik evropske ideje je sicer še poudaril, da bi morala EU prenehati Italijo siliti v varčevanje in se raje posvetiti ustvarjanju delovnih mest. Hkrati je napovedal gospodarske in politične reforme, ki bi jih Rim že zdavnaj moral sprejeti, in davčno olajšavo za slabo plačane delavce. Njegov pristop je Italijanom všeč – njegova stranka naj bi 25. maja prejela več kot 30 odstotkov glasov.

Raziskava Eurobarometer je sicer prvič zaznala več kot 50 odstotno prepričanje Italijanov, da se ne počutijo kot evropski državljani. In težko jih bo prepričati, da bi EU naenkrat vzljubili. Raziskava televizije RAI je pokazala, da si jih kar 70 odstotkov želi drugačne EU. Kar podporniki povezovanja poudarjajo, so le pretekli uspehi, ki bi jih bilo škoda zavreči. »Poleg tega le še strašijo, kaj bi se zgodilo, če bi izstopili iz evroobmočja, in ponujajo prazne obljube o lepi prihodnosti, s katerimi pa današnje bede ne moremo rešiti,« je zapisal novinar Mario Giordano v Liberu, desničarskem časopisu, naklonjenem Berlusconiju. »Ali obstajajo argumenti za ohranitev enotne valute in politik Bruslja ali pa bodo ljudje zahtevali drugačne ukrepe.« Dodajmo, da tudi o posledicah ukinitve evroobmočja ni soglasja, ali bi bile za članice EU manj pogubne od statusa quo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."