MLADINA

12. 5. 2014  |  Novice

Zlata zora bo lahko sodelovala na evropskih volitvah

Grško vrhovno sodišče je neonacistični stranki Zlata zora odobrilo sodelovanje na prihajajočih evropskih volitvah, čeprav proti stranki poteka kriminalistična preiskava, šest njenih poslancev pa v priporu čaka na sojenje.

Grška zakonodaja prepoveduje kandidaturo na volitvah tistim, ki so obsojeni kaznivega dejanja, ne pa tudi v primeru, če proti njim poteka preiskava. Preiskave potekajo proti skoraj vsem od skupno 18 poslancev Zlate zore. Na listi Zlate zore sicer ni nobenega od poslancev te stranke v grškem parlamentu.

Posredovanje oblasti proti Zlati zori je septembra lani sprožila smrt levičarskega glasbenika, ki ga je ubil pripadnik stranke. Posledična preiskava delovanja stranke je po navedbah tožilstva razkrila nasilne paravojaške aktivnosti.

Neonacistična stranka, ki je v 300-članski grški parlament prvič vstopila po volitvah junija 2012, sicer trdi, da jo vlada Antonisa Samarisa preganja, ker se boji njenega vzpona.

Da bi se izognila morebitni prepovedi sodelovanja na lokalnih in evropskih volitvah, ki bodo 18. in 25. maja, je Zlata zora nedavno ustanovila sestrsko stranko Narodna zora. Zlata zora je v nedeljo zvečer sporočila, da sestrska stranka ne bo sodelovala na evropskih volitvah. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."