MLADINA

13. 5. 2014  |  Evrodržavljan

Parlamentarne službe se požvižgajo na etični kodeks

© ALTER-EU

Tri leta po korupcijski aferi, ki je izbruhnila potem, ko so britanski novinarji, ki so se predstavljali za lobiste, zvabili v past nekatere evropske poslance, med katerimi je bil tudi Slovenec Zoran Thaler, Evropski parlament še ni v celoti uveljavil etičnih pravil, ki so bila sprejeta kot posledica te afere januarja 2012, ugotavljajo nevladne organizacije Friends of the Earth Europe, Corporate Europe Observatory in Lobbycontrol.

To ugotavljajo na podlagi konkretnih primerov. En poslanec recimo ni razkril, da je lastnik delnic v vrednosti več milijonov evrov, štirje poslanci delajo za velike korporacije in lobistične organizacije, eden je predlagal kar 200 dopolnil, ki jih je dobil od lobističnih organizacij. Nobeden izmed njih ni bil sankcioniran.

»Potem ko je bil sprejem etičnega kodeksa za poslance prelomnica, so parlamentarne službe dosledno ožile razlago njegovih določb. To je bilo ključno za njegovo izvajanje in postavlja pod vprašaj kredibilnost parlamenta. Potreben je odločen korak, da bodo državljani vnovič lahko zaupali v Evropski parlament. Kodeks, ki samo pove, kaj je konflikt interersov, nič pa ne naredi za njegovo preprečitev, tega ne zagotavlja,« pravi Natacha Cingotti iz organizacije Friends of the Earth Europe.

Nevladne organizacije opozarjajo, da predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ni upošteval priporočil nadzornega odbora, ki je predlagal sankcije za nekatere evropske poslance zaradi njihovih dejanj. Prav tako je po njihovi oceni zelo omehčal moč in vpliv kodeksa, saj je dejal, da je namenjen le temu, da predstavi, kaj je konflikt interesov, ne pa tudi preprečevanju konfliktov interesov, čeprav v samem kodeksu piše, da so poslanci dolžni takoj ukrepati proti takšnim konfliktom. Evropske volitve so po mnenju nevladnih organizacij zato priložnost za okrepitev kodeksa za poslance.

»Če poslanci niso sankcionirani zaradi kršenja določb etičnega kodeksa parlamenta, je to najslabši mogoč signal,« opozarja Olivier Hoedeman iz Corporate Europe Observatory. Nov predsednik Evropskega parlamenta bi moral predlagati prenovo kodeksa z vključitvijo zunanjega nadzora njegovega izvajanja, z ustanovitvijo pristojnega organa za pritožbe, z jasno definicijo, v katerih primerih ali pri katerih dodatnih zaposlitvah gre za konflikt interesov. Nevladne organizacije pozivajo kandidate za evropske poslance po vsej EU, naj se zavežejo, da bodo odločno ukrepali proti pretiranemu lobiranju podjetij in konfliktom interesov. Do sedaj je to zavezo podpisalo 970 sedanjih poslancev in kandidatov za evropske poslance, iz Slovenije je med njimi 7 kandidatov z liste Solidarnost. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."