MLADINA

13. 5. 2014  |  Novice

Pred prihajajočimi evropskimi volitvami se podpora EU viša

© Pew Research Center

Javna podpora Evropski uniji se počasi dviga, poroča Euobserver. Študija washingtonskega raziskovalnega centra Pew, izvedena med državljani Nemčije, Francije, Velike Britanije, Italije, Španije, Poljske in Grčije, kaže, da ima 50 odstotkov Evropejcev o EU pozitivno mnenje. V lanskoletni študiji je bila podpora 46 odstotna. Več >>

A politiki, ki upajo, da bo rast priljubljenosti Evropejce spodbudila k odhodu na volišča, bodo morda razočarani. Dve tretjini anketirancev sta namreč navedli, da evropske institucije ne razumejo potreb prebivalcev in ne poslušajo njihovih mnenj ter da je Unija neučinkovita. Samo 36 odstotkov vprašanih ima pozitivno mnenje o Evropskem parlamentu.

Podpora Evropski uniji je v primerjavi z lani sicer najbolj narasla v Franciji, za 13 odstotkov, medtem ko so Italijani s članstvom v Uniji vse bolj nezadovoljni, podpora EU se z 58-odstotne znižala na 46-odstotno.

Raziskava je potrdila tudi razlike med jugom in severom Evrope: na EU pozitivno gleda 34 odstotkov Grkov in 50 odstotkov Špancev, medtem ko je podpora v Nemčiji in na Poljskem 66- oz. 72-odstotna.

Je pa večina anketirancev v vseh državah, razen v Italiji, dejala, da si še želijo ostati del evroobmočja.

Skoraj istočasno objavljena raziskava Eurobarometer je sicer zaznala, da 53 odstotkov Evropejcev na prihodnost gleda z optimizmom, je včeraj poročala STA. O EU pa ima po tej raziskavi pozitivno mnenje le 34 odstotkov Evropejcev. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."