MLADINA

13. 5. 2014  |  Novice

Pomembna sodba: Evropejcem »pravica do pozabe«

Sodišče Evropske unije je odločilo, da mora Google zahtevam posameznikov, naj se med rezultati iskanja ne pojavijo njihovi osebni podatki, ki so neupravičeno žaljivi ali zastareli, ugoditi. Primer je začel Španec, ki je menil, da obvestilo o dražbi njegove hiše, ki se je med zadetki vedno znova pojavljalo kar 16 let, čeprav je hišo že ponovno priposestvoval, krši njegovo pravico do zasebnosti. Več >>

Sodba predstavlja pomemben korak v smeri zagotavljanja »pravice do pozabe«. Ker vse, kar se na internetu pojavi, tam lahko ostane za vekomaj, je Evropska komisija že pred dvema letoma napovedala uveljavitev zakonodaje, ki bi posameznikom dovoljevala zahtevo po izbrisu določenih spletnih zapisov. Predvsem je »pravica do pozabe« namenjena mladim, ki se ne zavedajo posledic objavljanja kočljivih fotografij in zasebnih podatkov na družabnih omrežjih, je ob predstavitvi nove zakonodaje dejala komisarka za pravosodje Viviane Reding.

Google je zapisal, da je sodba »razočaranje«. Podjetje namreč nima nadzora nad spletnimi vsebinami, ampak samo ponuja povezave do informacij, ki so prosto dostopne na spletu.

Do člankov o dražbi hiše Španca je iskalnik lahko prišel samo zato, ker so še dostopne na spletnih straneh nekega španskega časopisa. Kot poroča STA, je španska agencija za varstvo podatkov odločila, da časnik v tem primeru ni odgovoren, saj so bile informacije v času objave pravilne. Agencija je zato od Googla zahtevala umik iskalnih rezultatov, kar je na koncu privedlo do današnje sodbe.

Sodišče je odločilo, da je v skladu z evropskimi pravili za zaščito podatkov »družba, ki upravlja spletni iskalnik, odgovorna za obdelavo osebnih podatkov«.

Komisarka Reding je sodbo pozdravila, češ da gre za »zmago za zaščito osebnih podatkov Evropejcev«.

Kot še poroča BBC, ima sodba pomembne implikacije za vse, ki na spletu objavljajo vsebine o drugih posameznikih. Kaže, da bi lahko vsak, ki ne mara določene zgodbe iz lastne preteklosti, preprosto zaprosil za izbris vsebine.

A to ne drži povsem, saj je sodišče upoštevalo tudi morebiten interes javnosti, da pozna preteklost določene osebe, in zapisalo, da je pri presoji, ali naj se nekaj izbriše iz rezultatov iskanja ali ne, treba tehtati pravico do zasebnosti in javni interes. O tem bodo morali odločati upravljavci iskalnika, je naložilo sodišče. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."