MLADINA

15. 5. 2014  |  Novice

Poslanci skrajnih strank so bili najmanj aktivni

© Arhiv Evropskega parlamenta

Evropski poslanci iz sredinskih strank so bili v povprečju bolj aktivni kot njihovi kolegi iz skrajnih desničarskih in levičarskih strank, je pokazala analiza VoteWatch Europe. Sredinske proevropske stranke so v mandatu 2009-2014 postale tudi bolj povezovalne kljub vse večji kulturni in geografski raznolikosti.

Analiza je prav tako pokazala, da so poslanci politične skupine Zelenih dosegli najvišjo stopnjo prisotnosti pri glasovanjih na plenarnih zasedanjih v zadnjih petih letih (86,87 odstotka), sledijo jim poslanci politične skupine Evropske ljudske stranke - EPP (84,88 odstotka) in socialistov – S&D (84,39 odstotka). Med nacionalnimi politični strankami so na prvem mestu s prisotnostjo 93,51 odstotka poslanci avstrijske ljudske stranke, na dnu lestvice pa so poslanci britanske evroskeptične stranke UKIP.

Najbolj disciplinirani so pri glasovanjih bili poslanci največjih političnih skupin. V skladu s stališči politične skupine so v 94,68 odstotka primerih glasovali poslanci Zelenih, v 92,63 odstotka poslanci EPP, v 91,54 odstotka primerih pa poslanci S&D.

Nekatere teme so poslance posebej delile. Poslanci EPP so bili najbolj razdeljeni, ko gre za enakost spolov in skrb za okolje, poslanci S&D, ko gre za kmetijstvo in ribištvo, liberalci - Alde, ko gre za enakost spolov in kmetijstvo.

EPP kot največja politična skupina je v mandatu 2009-2014 dobila 90 odstotkov glasovanj na plenarnih zasedanjih, Alde kot tretja največja politična skupina 86,55 odstotka in S&D kot druga največja politična skupina 83,85 odstotka. Pri oblikovanju koalicij je bila EPP najbolj uspešna v svojo korist na področju gospodarskih in denarnih zadev, ustavnih zadev in kmetijske politike. S&D je bila zmagovalec pri vseh glasovanjih s področja kulture in izobraževanja, Alde pa na področju razvoja in svoboščin. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."