MLADINA

17. 5. 2014  |  Novice

Varuhinja bo preiskala strokovne skupine, ki svetujejo Evropski komisiji

Emily O'Reilly

Emily O'Reilly
© Arhiv Evropski varuh človekovih pravic

Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly je na lastno pobudo začela preiskavo sestave in transparentnost delovanja strokovnih skupin, ki svetujejo Evropski komisiji. Za začetek želi od vseh zainteresiranih posameznikov in organizacij prek javnega posvetovanja izvedeti, kako uravnotežene so te skupine, kako transparentno delujejo in kako sprejemajo odločitve.

»Evropska komisija zelo upošteva nasvete na stotine strokovnih skupin pri pripravi zakonodaje in politik, za področja od davkov in bančnih storitev do prometne varnosti in farmacije. Zaradi tega je ključno, da je sestava teh skupin uravnotežena, da delajo čim bolj transparentno, da jim javnost lahko zaupa in spremlja njihovo delo,« svojo odločitev pojasnjuje Emily O'Reilly.

Ko je oktobra lani postala evropska varuhinja človekovih pravic, je obljubila, da bo na lastno pobudo bolj strateško preiskovala sistemske probleme v administraciji EU. Preiskava strokovnih skupin je prva takšna preiskava.

Generalni direktorat za kmetijstvo pri Evropski komisiji je imenoval 14 »skupin za dialog s civilno družbo«, katerih nasvete bo na generalnem direktoratu uporabljali pri izvajanju skupne kmetijske politike. Emily O'Reilly je zato že odprla preiskavo, kako so te skupine sestavljene, ali njeni člani zagotavljajo uravnoteženo zastopanost vseh zainteresiranih strani.

Ena od strokovnih skupin, ki je bila izrazito pristransko sestavljena, je bila strokovna skupina, ki je Evropski komisiji svetovala o urejanju področja za oskrbo s pitno vodo. V tej skupini so sedeli le predstavniki nadnacionalk in njihovih lobističnih organizacij, ki jim je v interesu privatizacija oskrbe z vodo. Ko so nemški mediji lani to razkrili in s tem soočili evropskega komisarja za notranji trg in finančne storitve Francoza Michela Barnierja, je ta odgovoril le, da članov te strokovne skupine ni izbiral sam. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."