MLADINA

15. 5. 2014  |  Evrodržavljan

Kandidati naj ne pozabijo na lokalno samoupravo

© Arhiv Evropske komisije

Predstavniki nemških mest opozarjajo, da je vse več regulative sprejete na ravni EU, kar vse bolj omejuje lokalno samoupravo in načelo subsidiarnosti. To velja predvsem za socialne storitve, bolnišnice, lokalni promet in oskrbo z vodo. Nemška mesta nasprotujejo temu, da bi prek skupnega evropskega trga ukinili suverenost lokalnih skupnosti. Zanje ni sprejemljivo, da bi oskrbo bolnišnic enačili s trgom katerih koli dobrin, da bi morali storitve, ki so sedaj v javni domeni, prepuščati zasebnikom.

Predstavniki nemških mest Bruslju sporočajo, da potrebujejo živahno kulturo subsidiarnosti, učinkovito analizo posledic sprejema predpisov, praktičen prenos evropske zakonodaje v nacionalno zakonodajo mora omogočati upoštevanje lokalnih posebnosti.

Kot poroča Frankfurter Allgemeine, opozorila združenj mest temeljijo na izkušnjah, kot je uredba, s katero želita Evropska komisija in Evropski parlament do najmanjše podrobnosti regulirati lokalni javni promet. Ta zahteva se skriva v četrtem železniškem svežnju, o katerem bodo ministri za promet držav članic odločali v jeseni. Na Evropski komisiji so si izmislili načrte za trajnostno urbano mobilnost, s katerimi želijo po enotnih evropskih kriterijih v mestih po vsej EU uvesti cone za pešce, okoljske cone za zmanjšanje hrupa, zmanjšanje porabe energije in zmanjšanje onesnaževanja zraka z uvedbo takse. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."