MLADINA

15. 5. 2014  |  Evrodržavljan

Poljski se v evroobmočje ne mudi

Svetovalec poljskega premierja Donalda Tuska je dejal, da bi Poljska evro prevzela prej, če mehanizma tečajnih razmerij ne bi bilo. Velja namreč, da lahko država članica EU postane del monetarne unije, šele ko se vključi v mehanizem in se nato tečajna razmerja med njeno nacionalno valuto in evrom dve leti ne spremenijo za več ali manj kot 2,25 odstotka. Tako se država pripravi na članstvo v evroobmočju. Več >>

Poljsko bi sicer pred prevzemom evra čakalo še več nalog, piše EurActiv, saj je mehanizem tečajnih razmerij (ERM-2) le eden od petih kriterijev, ki jim morajo države Unije zadostiti, da bi lahko prevzele evro. A komentarji premierjevega svetovalca kažejo na to, da bi se Poljska, eno od treh največjih gospodarstev EU, monetarni uniji priključila pod lastnimi pogoji. To bi pomenilo, da bi se morala spremeniti Maastrichtska evropska pogodba iz leta 1992.

Obstajajo pa še notranjepolitični razlogi, zakaj Poljska še ni v EMU. Če bi hotela prevzeti evro, bi morali politiki najprej spremeniti ustavo, kar pa je možno samo z dvotretjinsko večino v parlamentu, ki je podporniki prevzema evra ne uspejo dobiti.

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da si Poljaki evra ne želijo in podpora valuti še pada.

Politiki in ekonomisti opozarjajo, da bi napoved članstva v evroobmočju povzročila porast poljske nacionalna valute, kar bi pomenilo povišanje cen dobrin. Sedaj pa se je zaradi lastne valute Poljska uspešno »ubranila« pred posledicami globalne finančne krize. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."