MLADINA

15. 5. 2014  |  Novice

Do 2020 bolj zelena EU kot predvideno

Evropska unija bo izpuste ogljikovega dioksida do leta 2020 zmanjšala za večji odstotek, kot se je zavezala v pogodbah Združenih narodov, so sklenili okoljski ministri držav članic. Več >>

Skladno s kjotskim protokolom, sporazumom, s katerim se je 144 držav zavezalo, da bodo zmanjšale izpuste toplogrednih plinov, bi morala EU do leta 2020 izpuste zmanjšati za 20 odstotkov v primerjavi z letom 1990. Ker je cilj že skoraj dosegla, pričakuje, da bo leta 2020 vseh emisij 24,5 odstotka manj.

Okoljevarstveniki so napoved ministrov pozdravili, a opozorili, da to ne bi smel biti razlog za manj ambiciozno okoljsko politiko. Spomnimo, da je Komisija pred nekaj dnevi predlagala, da bi večina evropske težke industrije še naprej dobivala dovolj dovolilnic za izpuste toplogrednih plinov, da jim za izpuste ne bi bilo treba še doplačevati.

»Brez ciljev in novih politik ni zagotovila, da se okoliščine ne bodo spremenile in da zaradi tega izpusti ne bi ponovno narasli,« je dejal Wendel Trio iz CAN Europe, največje mreže evropskih okoljevarstvenih organizacij. »Evropa bi morala še povečati ambicije, da bi k dejanjem prisilila druge velike onesnaževalke.«

Znanstveniki in okoljevarstveniki pozivajo osemindvajseterico, naj še naprej ostane v ospredju boja proti izpustom. Le tako bi morda zagotovili, da se temperatura ozračja ne bi dvignila za več kot dve stopinji Celzija, kar bi povzročilo suše, poplave in dvig morske gladine.

Članice naj bi se o zmanjšanju izpustov za 40 odstotkov do leta 2030 dogovorile do oktobra. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."