MLADINA

16. 5. 2014  |  Novice

Kdo je tu vandal?

© EurActiv

V Leipzigu niti en plakat stranke AfD ne ostane nepopisan več kot en dan, je dejal vodja stranke Bernd Lucke. Na javnih nastopih se nanje vsujejo žvižgi ogorčenja. Njihove podpornike naj bi tudi fizično napadli. Bili naj bi prikriti neonacisti. Več >>

Stranka AfD in neonacistična Nacionalna demokratska stranka Nemčije (NPD) predvolilne plakate lepita vse višje – da bi le bili čim bolj nedosegljivi »vandalom«, ki so jih poškodovali okrog dve petini, poroča EurActiv.

Lucke je bil na tiskovni konferenci šokiran nad »nedemokratičnimi napadi« na stranko. Uničevalci se na plakate spravijo ponoči, jih potrgajo s panojev, raztrgajo ali celo sežgejo. Predvsem so »problematična« univerzitetna mesta, denimo Leipzig, »kjer se niti en plakat ne ohrani več kot en dan«, je dejal predsednik AfD.

Vandali pa se niso spravili samo na plakate. Javna zbiranja, ki so del predvolilne kampanje stranke, so večkrat prekinjena zaradi neodobravajočih žvižgov levičarskih protestnikov. Ponekod je stranka predvolilne shode do konca izvedla šele s pomočjo policije. Grožnje so prejeli tudi tisti, ki so stranki dali prostor za organizacijo prireditev. Nasprotniki stranke pa so fizično napadli tiste, ki AfD-ju pomagajo pri predvolilni kampanji, nanje so pljuvali in jih brcali.

Tudi nemški politiki stranki AfD ne prizanašajo. »To so prikriti fašisti,« je dejal kandidat za evropskega poslanca Svobodne demokratske stranke (FDP) Michael Theurer. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."