MLADINA

16. 5. 2014  |  Evrodržavljan

EU zaostaja pri pravicah žensk

V Evropskem parlamentu je večji delež žensk, kot jih je v nacionalnih parlamentih držav članic, a feministke zahtevajo radikalne ukrepe in kritizirajo varčevalno politiko, ki jo zahteva EU in najbolj prizadene ženske. Več >>

Evropska poslanka Licia Ronzulli, ki je med razpravo v parlamentu pestovala svojega novorojenčka, je pritegnila fotografe in si z dejanjem povečala priljubljenost. V parlamentu, kjer je 63 odstotkov moških, prizora res ni mogoče pogosto videti. A njeno dejanje kaže na to, da parlamentarci nimajo na voljo varstva za najmlajše, je za EurActiv dejala Caroline de Haas, ustanoviteljica Feminističnega gibanja za povezano Evropo. Opozarja, da boja za pravice žensk ni konec, saj EU sprejema seksistične rešitve.

V trenutnem mandatu je Evropski parlament hotel uvesti panevropske standarde za dopust za nego in varstvo otroka. Ta v različnih državah traja različno, od 12 do 58 tednov. 58 tednov se feministkam zdi predolgo obdobje, saj so ženske tako predolgo izključene s trga dela. Konec leta 2013 so se parlamentarci že dogovorili za okrog 20-tedenski dopust za nego in varstvo otroka, vendar je bilo obdobje, še sprejemljivo za Evropsko komisijo in Evropski svet, krajše – od 16 do 18 tednov. »Zamerim tistim poslancem, ki so potrdili zahteve Komisije in Sveta, saj s tem nismo pridobili ničesar. V sledečem mandatu bomo o tem še enkrat odločali,« je napovedala Elisabeth Morin-Chartier, francoska kandidatka za evroposlanko.

Evropski parlament je zavrnil tudi nezavezujoče poročilo Estrela, s katerim bi vsem državam članicam dal znak, naj začnejo dosledno spoštovati reproduktivne pravice žensk.

Odločanje parlamenta, v katerem je več kot tretjina poslank, in odločilna vloga kanclerke Angele Merkel pri uvajanju politik "zategovanja pasu" dokazuje, da spol ni vedno garant feminizma: »Biti ženska ne pomeni sprejemati pravilne politične odločitve,« pravi de Haas, ki zahteva »radikalne ukrepe« na področju pravic žensk.

Predlaga, denimo, da bi se pravica do splava morala vpisati v Listo EU o temeljnih človekovih pravicah. V Španiji si namreč prizadevajo, da bi pravico omejili. Hoče tudi pregled javnih politik, denimo določil o zastopanosti žensk na kandidatnih listah, ali res zagotavljajo enakost med spoloma.

Neenakost med spoloma se sicer kaže tudi v sestavi drugih organov EU, v katerih prevladujejo moški. In čeprav se je na televizijskih soočenjih glavnih kandidatov za predsednika Evropske komisije najbolj izkazala kandidatka Zelenih Ska Keller, bo predsednik skoraj zagotovo moški. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."