MLADINA

19. 5. 2014  |  Novice

Imenovanje slovenskega komisarja: vse po starem

Kdo naj v Evropski komisiji nasledi Janeza Potočnika?

Kdo naj v Evropski komisiji nasledi Janeza Potočnika?

Potem ko bi moral parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije že pretekli petek glasovati o predlogu, po katerem bi vlada za novega evropskega komisarja iz Slovenije predlagala izvoljenega kandidata za evropskega poslanca s tiste liste, ki bi 25. maja prejela največ glasov, se to ni zgodilo niti danes. Predlog NSi in SLS je za vlado in predsednika republike nesprejemljiv, o njem bo odbor odločal po volitvah, a ga bo najverjetneje zavrnil. Več >>

Kot poroča STA, bi moral odbor za zadeve EU na nujni seji glasovati o dveh sklepih, ki jih predlagajo v NSi in SLS – da bi vlada za novega komisarja predlagala tistega, ki bi bil na zmagovalni listi izvoljen v Evropski parlament, in da bi se morala o kandidatu za komisarja posvetovati z odborom. Ker se je še pred zaključkom razprave začela redna seja DZ, so člani odbora sejo prekinili.

Kot smo že pisali, je pobuda NSi in SLS nekakšna preslikava dogovora strank evropskega parlamenta, da predsednik Evropske komisije postane kandidat zmagovalne stranke, na nacionalno raven.

Predlagatelji predvidevajo, da bi postopek imenovanja komisarja ostal enak – še vedno bi ga predlagal predsednik vlade ob soglasju vlade, le da na predlog zmagovalke volitev.

Kot argument za to izpostavljajo Lizbonsko pogodbo, ki je izbiro predsednika Evropske komisije tesneje povezala z izidom evropskih volitev, ter prizadevanja za večjo demokratično preglednost in legitimnost ter za povrnitev zaupanja ljudi v EU.

Razprava o tem, kako naj poteka imenovanje novega slovenskega komisarja, je po mnenju predsednika odbora Jožefa Horvata nujna, ker ima Slovenija vlado, ki opravlja tekoče posle in je torej vprašanje, ali je »tekoči posel« tudi imenovanje komisarja.

Koalicija predlog zavrača: »V Sloveniji imamo utečen postopek imenovanja slovenskega člana Evropske komisije in sama osebno ne vidim potrebe, da tudi tokrat ne bi sledili doslej uveljavljeni praksi,« je bila v odgovoru na vprašanje predsednice NSi Ljudmile Novak jasna Alenka Bratušek. »Pogoj za delo v Evropski komisiji ni izvolitev v Evropski parlament,« je še dodala.

Stališče predsednika republike Boruta Pahorja je že na seji odbora predstavil Marko Makovec iz urada predsednika. Pahor meni, da je imenovanje komisarja nujna in neodložljiva zadeva, zato je v pristojnosti vlade v odstopu.

Koalicijski poslanci so ob tem opozorili še, da nekdo, ki je dobil največ glasov za poslanca, ni tudi avtomatično primeren za komisarja. In dejali, da ni prav nobenega razloga, da bi moral biti komisar strankarski človek, ampak predvsem strokoven. (STA, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."