MLADINA

20. 5. 2014  |  Novice

Evropske volitve: kaj, če v nedeljo ne morete voliti ali vas ne bo doma

© Borut Peterlin

Tisti, ki v nedeljo ne boste mogli na volišče, lahko svoj glas kandidatu za evropskega poslanca oddate od danes, 20. maja, do četrtka. Predčasno lahko od 9. do 17. ure glasujete na sedežih volilnih komisij oz. upravnih enotah, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče. Več >>

Če bi želeli v nedeljo glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, morate to do četrtka sporočiti pristojni okrajni volilni komisiji. Obrazec, dosegljiv na spletni strani Državne volilne komisije, lahko pošljete po pošti, faksu ali prek elektronske pošte. Pozor: velja rok prispetja obvestila, in ne datum, kdaj je bilo poslano.

Volivec, ki je okrajni volilni komisiji sporočil, da želi glasovati na volišču zunaj območja svoje okrajne volilne komisije, v nedeljo glasuje na posebnem volišču OMNIA v kraju, ki si ga je izbral.

Javnomnenjske ankete sicer kažejo na gladko zmago desnice, a kot so v oddaji Studio City dejali analitiki, nič še ni odločeno. Izvedene telefonske razsikave naj ne bi zajele primernega deleža mladih in ostalih, ki stacionarnih telefonov ne uporabljajo več, so opozorili. Višji odstotek glasov pa ne nujno pomeni tudi več mandatov, saj je za izvolitev potrebno preseči določeno število glasov. Na primer: če bo kvota za izvolitev 40.000 glasov, bi lista z 79.000 glasovi dobila le enega poslanca. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."