MLADINA

20. 5. 2014  |  Novice

ECB bo junija ukrepala, meni večina ekonomistov

Šibka gospodarska rast, prenizka inflacija, zato bo Evropska centralna banka (ECB) po prepričanju večine ekonomistov v prihodnjem mesecu sprejela ukrepe za spodbujanje gospodarske rasti v območju evra.

Leto dni potem, ko je predsednik Mario Draghi napovedal, da bo ECB z nizko obrestno mero podprla okrevanje v območju evra, je gospodarska rast slaba, inflacija pa je polovico tako visoka, kot bi morala biti po priporočilu ECB. Anketa, ki jo je opravila agencija Bloomberg, je pokazala, da 47 od 52 vprašanih ekonomistov 5. junija, ko se sestane Svet ECB, računa z napovedanimi ukrepi.

Zanje ni več vprašanje, piše Handelsblatt, če bo ECB ukrepala, ampak kako bo ukrepala. Med vprašanimi 47 ekonomisti jih 29 pričakuje hkrati znižanje temeljne obrestne mere, ki sedaj znaša 0,25 odstotka, in znižanje obrestne mere za sredstva, ki jih banke čez noč nalagajo pri ECB, na negativno raven, saj je zdaj obrestna mera za te vloge 0 odstotkov. Če se bo to zgodilo, bo ECB prva pomembnejša centralna banka, ki bo za kratkoročne vloge bank zahtevala plačilo.

Po zadnjih podatkih je BDP v območju evra v prvih treh mesecih letos zrasel za 0,2 odstotka, kar je polovico pričakovane rasti. V Franciji je BDP stagniral, v Italiji in na Nizozemskem je padel. Inflacija v območju evra je od oktobra lani po 1 odstotkom, priporočena vrednost ECB pa je malo pod 2 odstotka. ECB opozarja na močan evro, ki zmanjšuje cene uvoženih dobrin in te cene potiskajo inflacijo navzdol. Od začetka julija lani je vrednost evra v primerjavi z dolarjem padla za več kot 6 odstotkov.

Tri četrtine vprašanih ekonomistov je prepričanih, da bo ECB ukrepala proti nadaljnjim dvigom vrednosti evra v primerjavi z dolarjem. Po njihovi oceni je najvišja vrednost evra, ki pride še v poštev, 1,40 dolarja. Prejšnji teden je bil povprečni tečaj 1,37 dolarja za evro. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."