MLADINA

20. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Zmago Jelinčič Plemeniti, Slovenska nacionalna stranka

Mladina od julija 2013 izvaja projekt Alternative Evrope, ki ga delno sofinancira Evropski parlament. Na spletnih straneh, ki jih pravkar prebirate, poskušamo Evropsko unijo z vsemi njenimi institucijami, pobudami in odločitvami, ki vplivajo na naša življenja, približati prebivalcem Slovenije.
Vrhunec projekta so volitve v Evropski parlament. Sledili smo oblikovanju kandidatnih list in z javnomnenjskimi raziskavami sledimo oblikovanju mnenja volivcev. Predstaviti pa še moramo glavne kandidate.
Da bi vsem nosilcem list dali enako izhodišče, smo jim postavili devet vprašanj, ki so se tudi v predvolilnih kampanjah v drugih državah članicah izkazala za ključna.
Morda vas z odgovori preseneti Zmago Jelinčič Plemeniti >>

Veliko je govora o tem, da bi evropske države, ki jih je kriza najbolj prizadela, bile na boljšem, če bi imele lastno, nacionalno valuto. Zakaj naj Slovenija ostane del evroobmočja oz. zakaj naj ga zapusti?
Če bi Slovenija imela ustrezne kadre na področju mednarodnega prava in bančništva, bi se lastna valuta izplačala. Žal v Sloveniji nimamo ne enega, ne drugega. Pravni strokovnjaki so pač tisti s podaljšano socialistično izobrazbo, v bankah pa imamo zgolj in samo bančne uslužbence in niti enega pravega bankirja. To se kaže pri najemanju kreditov za pokrivanje bančne luknje, ob tem ko bi pozavarovanja v evropski bankah in zavarovalnicah morala pokriti našo bančno luknjo. Seveda bi v tem primeru izplavalo, kdo je dajal kredite, kdo jih je zahteval, kdo jih je dobil, kdo porabil, itd. tega pa si strici niso upali dovoliti. Zato smo s slovenskim denarjem zapolnili evropski dolg in za nagrado, seveda ob smejanju Evrope, dobili dobre finančne ocene. Naslednje poglavje je, da ker ni dovoljeno slovenskim podjetjem dajati kreditov, bo država kmalu naprodaj za minimalni denar. Strici in rdeča buržoazija bodo rešeni, Slovenija bo potopljena.

V EU države »tekmujejo« med sabo, katera bo imela do podjetij najbolj prijazno davčno in delovno zakonodajo, da bi jih pritegnile in ohranile/ustvarile delovna mesta. Je to za vas problematično? Zakaj? Morebitni ukrepi za zamejitev »konkurence do dna«?
Slovenska delovna zakonodaja je grozljiva, davčna pa je zločinska. Slovenska davčna zakonodaja spominja na delovanje Josefa Visarijonoviča Stalina iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Služi zgolj preganjanju delovnih in dobrih teh poštenih na račun mirnega bohotenja lopovov vseh vrst, seveda z dobrimi političnimi ali kakšnimi drugačnimi povezavami. Skrajni trenutek je, da se obe naši zakonodaji poenotita z evropskimi, saj je to edina rešitev za državo. Če pa hočemo, da lopovstvo cveti naprej, ostanimo pri starem.

Podpirate prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA? Zakaj?
Nikakor ne. Gre za svetovni nateg, pri katerem bodo finančne korporacije in multinacionalke ene in druge strani profitirale v prvi vrsti na račun Evropejcev. Američani se že sedaj smejejo vsemu skupaj.

Bi morala EU imeti enotno zunanjo politiko, tudi če bi to omejilo neodvisnost nacionalnih? Pojasnite.
Nikakor. To bi bil še en korak k popolni izgubi samostojnosti in suverenosti, česar si vsaj Slovenija ne sme dovoliti.

Evropski parlament je decembra zavrnil t.i. poročilo Estrela, s katerim bi evropski poslanci dali jasen znak odločevalcem v državah članicah, naj začnejo dosledno spoštovati pravice žensk do svobodnega odločanja o svojem telesu in jim za to zagotoviti vse možnosti. Kakšno je vaše stališče do umetne prekinitve nosečnosti?
Osebna odločitev ženske je sveta in nihče nima pravice posegati vanjo.

Navedite razloge, zakaj gejem in lezbijkam ne pripadajo enake pravice kot vsem ostalim.
Kdo pravi, da jim ne pripadajo?

Kaj menite o trenutnem pravnem statusu indijske konoplje? Ste za sprostitev zakonodaje pri nas in na ravni EU? Zakaj?
Kot magister farmacije vem, da povzroča indijska konoplja v primerjavi z alkoholom in tobakom zanemarljivo škodo, zatorej sem za popolno legalizacijo. S tem bi se seveda izognili tudi črnemu trgu, odpadla bi cela vrsta takšnih in drugačnih pritiskov in izsiljevanj, tudi s strani policije. Nekateri celo pravijo, da s tem trguje v glavnem policija in obveščevalne službe ter na ta način uravnavajo svoj odnos do kriminalnega podzemlja. V primeru legalizacije bi država tudi ob 50-odstotnem obdavčenju mirno urejala to trgovino, davčna blagajna bi se polnila, obenem pa bi se problemi zaradi uporabe konoplje praktično izničili.

Vsi kandidati za predsednika Evropske komisije so napovedali, da bi v primeru izvolitve pozornost namenili uvedbi enotne zakonodaje na področju informacijske tehnologije in interneta. Zakaj je »digitalna Unija« nujna? In na kaj bi morali biti ob uvajanju enotne zakonodaje pozorni?
V prvi vrsti je potrebno upoštevati zasebnost uporabnikov in varnost njihovih elektronskih povezav. Kar pa se tiče kandidatov za predsednike, se bojim, da je vse skupaj bolj na besedah kot na dejanjih.

Kaj bi po vašem mnenju morala biti prednostna naloga nove Komisije? Kako bi vi reševali to prioriteto? In kako boste dosegli, da bo vaš glas slišan in upoštevan?
V parlamentu bom glasen tako, kot so že nekateri neodvisni poslanci iz tujih držav in nikoli ne bom sklepal takšnih in drugačnih dogovorov in se podrejal velikim nadnacionalnim, "evropskim" strankam, tako kot so se naši dosedanji poslanci vseh deset let.

Preberite si še odgovore Benjamina Rolanda Vaza Ferreira, nosilca liste Piratske stranke, in Igorja Šoltesa, nosilca liste Verjamem. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."