MLADINA

21. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Igor Lukšič, Socialni demokrati

Mladina od julija 2013 izvaja projekt Alternative Evrope, ki ga delno sofinancira Evropski parlament. Na spletnih straneh, ki jih pravkar prebirate, poskušamo Evropsko unijo z vsemi njenimi institucijami, pobudami in odločitvami, ki vplivajo na naša življenja, približati prebivalcem Slovenije.
Vrhunec projekta so volitve v Evropski parlament. Sledili smo oblikovanju kandidatnih list in z javnomnenjskimi raziskavami sledimo oblikovanju mnenja volivcev. Predstaviti pa še moramo glavne kandidate.
Da bi vsem nosilcem list dali enako izhodišče, smo jim postavili devet vprašanj, ki so se tudi v predvolilnih kampanjah v drugih državah članicah izkazala za ključna.
Morda vas z odgovori preseneti Igor Lukšič >>

Veliko je govora o tem, da bi evropske države, ki jih je kriza najbolj prizadela, bile na boljšem, če bi imele lastno, nacionalno valuto. Zakaj naj Slovenija ostane del evroobmočja oz. zakaj naj ga zapusti?
Mi smo del evroobmočja in bomo ostali del evroobmočja. Z evrom se je ne le odpravila nevarnost nihanja tečajev in stroški menjave, pač pa se je okrepil tudi enotni trg, ki tudi Sloveniji prinaša več izbire in stabilne cene za potrošnike ter večjo varnost in priložnosti za podjetnike. V tem okviru je treba Sloveniji zagotoviti čim boljšo pozicijo.

V EU države »tekmujejo« med sabo, katera bo imela do podjetij najbolj prijazno davčno in delovno zakonodajo, da bi jih pritegnile in ohranile/ustvarile delovna mesta. Je to za vas problematično? Zakaj? Morebitni ukrepi za zamejitev »konkurence do dna«?
Socialni demokrati se na evropski ravni zavzemamo za ukinitev davčnega 'dumpinga', ki škoduje socialni državi in visokim standardom kvalitete življenja vseh. Bili smo pobudniki ideje o skupni konsolidirani osnovi za davek od dohodkov pravnih oseb, ki bi določila skupne predpise za izračun davčne osnove, uporabljene za vsa podjetja, ki delujejo v EU. Zavzeli smo se za uvedbo povprečne zakonsko določene davčne stopnje na dobiček po celotni EU. Vodili smo evropski boj proti davčnim goljufijam, izmikanju plačila davkov ter agresivnemu davčnemu planiranju s strani multinacionalk. Po našem prepričanju lahko le s postopno harmonizacijo davčnih politik znotraj EU dosežemo stabilno, enakopravno in trajnostno družbo znotraj evropskih meja.

Podpirate prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA? Zakaj?
Dokler ne bomo demokratično voljeni oblikovalci evropskih politik ter evropska javnost dobili vpogleda v mandat in dokumente, o katerih se pogajata dve trgovinski velesili, bomo težko podali jasno pozicijo o sporazumu TTIP. Kakršnokoli politično pozicioniranje nasproti ali v prid sporazumu je na tej točki pogajanj neprimerno. V poslanski skupini Socialistov in Demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu se dodobra zavedamo pravice veta, ki jo ima Evropski parlament pri podpisu tega sporazuma in ko bo končni tekst pogajanj znan, ga bomo do potankosti preučili. Na tej točki je nujno, da smo vsi konstruktivni, saj lahko takšen sporazum prinese ogromno koristi (rasti in delovnih mest) tudi Evropi in Sloveniji. Hkrati pa nižanja evropskih standardov, pravic naših državljank in državljanov ter njihove varnosti zavoljo trgovinskega sporazuma nikakor ne bomo dopustili.

Bi morala EU imeti enotno zunanjo politiko, tudi če bi to omejilo neodvisnost nacionalnih? Pojasnite.
Slovenija je majhna država in kot taka ima nedvomno interes, da svoj zunanjepolitični vpliv okrepi skozi skupno zunanjo politiko EU, vendar na način, ki bo upošteval enakomerno regijsko in strokovno upoštevanje vseh držav članic EU. Zagovarjamo tudi nadaljnje korake pri oblikovanju enotne mreže EU predstavništev, kjer bi poleg delegacij Evropske komisije imeli prostor tudi predstavniki diplomacij držav članic. Z bolj poenoteno zunanjo politiko bi EU lahko enakovredno nastopala napram strateškim partnerjem, kot so države BRICS (Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska) in se učinkoviteje vključevala v preprečevanje konfliktov, kot je Sirija in nenazadnje tudi Ukrajina.

Evropski parlament je decembra zavrnil t.i. poročilo Estrela, s katerim bi evropski poslanci dali jasen znak odločevalcem v državah članicah, naj začnejo dosledno spoštovati pravice žensk do svobodnega odločanja o svojem telesu in jim za to zagotoviti vse možnosti. Kakšno je vaše stališče do umetne prekinitve nosečnosti?
Prekinitev nosečnosti je navadno boleča in se je ženske ter pari poslužujejo izjemoma. Zato je toliko bolj pomembno, da imajo vse ženske možnost, da jo opravijo na zdrav način v humanih okoliščinah, ne pa da so prisiljene v ilegalo in pri tem ogrožajo svoje življenje. Pravica žensk do odločanja o svojem telesu je namreč temeljna človekova pravica. EU preprosto ne more iti 30 let nazaj v preteklost ter izničiti vsega, kar je bilo do sedaj storjenega za pravice žensk na področju spolnega in reproduktivnega zdravja.

Navedite razloge, zakaj gejem in lezbijkam ne pripadajo enake pravice kot vsem ostalim.
Ni teh razlogov.

Kaj menite o trenutnem pravnem statusu indijske konoplje? Ste za sprostitev zakonodaje pri nas in na ravni EU? Zakaj?
Politika dekriminalizacije je gotovo prava rešitev.

Vsi kandidati za predsednika Evropske komisije so napovedali, da bi v primeru izvolitve pozornost namenili uvedbi enotne zakonodaje na področju informacijske tehnologije in interneta. Zakaj je »digitalna Unija« nujna? In na kaj bi morali biti ob uvajanju enotne zakonodaje pozorni?
Vsem v Evropi bi morali zagotoviti dostopnost do širokopasovnega omrežja. Nova zakonodaja bi morala skrbeti za čim večjo stopnjo svobode dostopa do produkcije in preprečevati možnost zlorab.

Kaj bi morala biti prednostna naloga nove Komisije? Kako bi vi reševali to prioriteto? In kako boste dosegli, da bo vaš glas slišan in upoštevan?
Najprej bi se morala lotiti rebalansa proračuna in nameniti več milijard za reševanje brezposelnosti mladih. Nujno je, da se na evropski ravni zgodi zasuk stran od varčevalnih politik in zategovanja pasu, s katerimi je konservativna večina v preteklih petih letih privedla EU do največje socialne stiske te integracije. Vzpostavitev socialne unije je prioriteta številka ena za skupino socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu. Uvesti bi bilo treba čim prej tudi davek na finančne transakcije, ki bi obremenil finančne špekulante. Več bomo naredili za enakopravnost žensk, za striktno upoštevanje antifašizma, za dobre pokojnine, brezplačno šolstvo in zdravje za vse. EU bi morala razmisliti o lastnih virih financiranja proračuna za dejavnosti, ki bi uravnotežale razvoj vseh delov EU in vzpostavile čim bolj izenačene možnosti za življenje v vseh delih Evrope. Moj glas bo upoštevan zato, ker bom del velike skupine, ki bo imela tudi močen vpliv v Komisiji in v Svetu. Imamo jasen program in močno ekipo na nacionalni in na evropski ravni, kar krepi naša prizadevanja. Upoštevanost mojega glasu pa bo odvisna od podpore ljudi na volitvah v Sloveniji.


Preberite si še odgovore Benjamina Rolanda Vaza Ferreira, nosilca liste Piratske stranke, Zmaga Jeličiča Plemenitega, nosilca liste Slovenske nacionalne stranke, Igorja Šoltesa, nosilca liste Verjamem, Jožeta Mencingerja, nosilca liste Pozitivne Slovenije. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."