MLADINA

21. 5. 2014  |  Evrodržavljan

Miti o vplivu EU oziroma je EU res »ječa narodov«?

Ali 80 odstotkov zakonodaje, ki vplivajo na vsakdanje življenje državljanov, res prihaja iz Bruslja? Na katerih področjih ima EU največ pristojnosti? Kakšno moč ima EU na področju nadzora? To je nekaj vprašanj, na katera odgovarja analiza, ki jo je objavil inštitut Open Europe.

Pokazala je, da je težko določiti delež nacionalne zakonodaje, ki temelji na zahtevah EU, več študij pa kaže, da je delež takšne zakonodaje bliže 20 odstotkom kot 80 odstotkom. Na nekaterih področjih je pristojnost EU na področju zakonodaje zelo velika (kmetijstvo, finančne storitve, okolje…), na nekaterih področjih pa so pristojnosti EU zelo omejene (izobraževanje, socialna varnost, stanovanja, varnost…). Na področju nazora EU morajo države članice Evropski komisiji prijaviti državne pomoči in jih smejo dodeliti šele, ko dobijo potrditev komisije. Kljub tej omejitvi, države članice na leto za državne pomoči namenijo milijarde evrov. Evropska komisija je v zadnjem času dobila več pristojnosti pri proračunskih politik držav članic, a zaradi tega ni prišlo do drastičnega omejevanja novega zadolževanja držav.

Analitiki na podlagi rezultatov analize navajajo, da ni res, da EU ureja vse, kar je »izredno majhno«, kot je velikost kletk za rejo kokoši, pa tudi vse, kar je »izredno veliko«, kot je nadzor proračunskih politik in s tem nadzor nad financiranjem vseh nacionalnih politik, ter tako omejuje suverenost držav in svobodo prebivalcev. EU zato ni »ječa narodov«, saj lahko vsaka država izstopi, če to želijo njeni prebivalci, ampak je unija narodov.

Analitiki tudi opozarjajo, da je rezultate njihove analize mogoče uporabiti tudi kot dokaz, da ne gre državljanom prodajati, kako pomembna je EU zanje. Lahko pa seveda spremeni življenje kmetom in ribičem, lahko sprejema odločitve, ki imajo zelo velik vpliv na vsakdanje življenje ljudi, recimo na področju širitve, sklepa trgovinske sporazume, poglablja notranji trg, širi varstvo okolja in potrošnikov. Pri tem pa je treba povedati, da EU ne vodi držav članic, da je večina odločitev, ki vplivajo na vsakdanje življenje ljudi, sprejeta na nacionalni in lokalni ravni. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."