MLADINA

25. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Volitve 751 evropskih poslancev

© Tomaž Lavrič

Državljani EU od četrtka, 22. maja, do danes, nedelje, 25. maja, volijo poslance v Evropski parlament na podlagi svojih nacionalnih volilnih pravil. To pomeni, da bo 751 poslancev, kolikor jih bo v novem mandatu sedelo v Evropskem parlamentu, izvoljenih na podlagi 28 različnih volilnih pravil in sistemov z nekaj skupnimi pravili. V večini članic je udeležba na volitvah prostovoljna, obvezno udeležbo imajo le v Luksemburgu, Belgiji, Grčiji in na Cipru. V teh državah se morajo volitev obvezno udeležiti državljani in tujci, ki se registrirajo za volitve. VEČ>>

Državljani, ki so v času volitev v tujini, svoj glas lahko oddajo po elektronski poti le v Estoniji, po pošti volitve niso mogoče v 14 državah članicah, državljani 12 članic, ki živijo v tujini, ne morejo oddati glasu na veleposlaništvu svoje države. V Franciji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji lahko oddajo glas prek pooblaščenca. Češka, Irska, Malta in Slovaška državljanom, ki so v času volitev v tujini, ne omogočajo ne oddaje glasu po pošti, ne na veleposlaništvu, ne po pooblaščencu in ne v elektronski obliki.

V 15 državah članicah državljani lahko kandidirajo za evropskega poslanca, ko dopolnijo 18 let, v 10 državah članicah, ko dopolnijo 21 let, v Romuniji 23 let, v Grčiji in Italiji pa 25 let. V nekaterih državah članicah volivci lahko glasujejo le za listo, v nekaterih članicah, med katerimi je tudi Slovenija, pa lahko oddajo tudi preferenčni glas za enega od kandidatov na listi, za katero glasujejo. V nekaterih državah članicah imajo odprte liste, kar pomeni, da volivci lahko glasujejo za več kandidatov iz različnih list. Kdor v Sloveniji želi glasovati za listo, obkroži številko liste. Na listi, za katero glasuje, volivec lahko označi še kandidata/kandidatko, ki ji da preferenčni glas. V tem primeru pred imenom in priimkom kandidata/kandidatke, ki mu/ji želi oddati preferenčni glas, obkroži zaporedno številko.

Evropske volitve so letos maja ne šele junija. Evropski poslanci so se za prestavitev na zgodnejši datum odločili zato, ker so želeli zagotoviti več časa za izvolitev novega predsednika Evropske komisije. Želja je namreč, da bi nova Evropska nov mandat začela s 1. novembrom letos. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."