MLADINA

22. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Ivo Vajgl, DeSUS

Mladina od julija 2013 izvaja projekt Alternative Evrope, ki ga delno sofinancira Evropski parlament. Na spletnih straneh, ki jih pravkar prebirate, poskušamo Evropsko unijo z vsemi njenimi institucijami, pobudami in odločitvami, ki vplivajo na naša življenja, približati prebivalcem Slovenije.
Vrhunec projekta so volitve v Evropski parlament. Sledili smo oblikovanju kandidatnih list in z javnomnenjskimi raziskavami sledimo oblikovanju mnenja volivcev. Predstaviti pa še moramo glavne kandidate.
Da bi vsem nosilcem list dali enako izhodišče, smo jim postavili devet vprašanj, ki so se tudi v predvolilnih kampanjah v drugih državah članicah izkazala za ključna.
Morda vas z odgovori preseneti Ivo Vajgl >>

Veliko je govora o tem, da bi evropske države, ki jih je kriza najbolj prizadela, bile na boljšem, če bi imele lastno, nacionalno valuto. Zakaj naj Slovenija ostane del evroobmočja oz. zakaj naj ga zapusti?
Prepričan sem, da je za evropske države, tudi tiste, ki jih je kriza najbolj prizadela in so članice evro-območja, ugodneje, da imajo plačilno sredstvo evro in ne svoje stare nacionalne valute. To, da so del evroobmočja, članice obvezuje in jim preprečuje improvizacije, ko gre za proračun in za finančno disciplino, in jim hkrati ponuja trdnejše parametre stabilnosti in proračunske discipline. Slovenija ima vse razloge, da ostane članica evroobmočja.

V EU države »tekmujejo« med sabo, katera bo imela do podjetij najbolj prijazno davčno in delovno zakonodajo, da bi jih pritegnile in ohranile/ustvarile delovna mesta. Je to za vas problematično? Zakaj? Morebitni ukrepi za zamejitev »konkurence do dna«?
Če hočejo zagotoviti tuja vlaganja, morajo države EU, posebej iz kroga »novih« članic, v svoji ponudbi prilagoditi tudi davčno zakonodajo, sem pa proti prilagajanju delovne zakonodaje, ki bi pomenila odstopanja od koncepta socialne države.

Podpirate prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA? Zakaj?
Podpiram, vendar pa bi ga povezal s pogajanji o večji transparentnosti in vzajemnosti pri dostopu do občutljivih podatkov. Prisluškovalne afere in dejstvo, da si ZDA še vedno lastijo pravico do nedovoljenega zbiranja strateško pomembnih informacij in podatkov, narekujejo previdnost.

Bi morala EU imeti enotno zunanjo politiko, tudi če bi to omejilo neodvisnost nacionalnih? Pojasnite.
EU bi morala imeti enotno zunanjo politiko, bojim pa se, da je še dolgo ne bo imela, ker se vsaj štiri velike države članice ne bodo odrekle svojim prioritetam v korist skupnih interesov. Prvi korak v smeri uveljavljanja enotne zunanje politike bi moral biti imenovanje visokega predstavnika, ki bi imel izkušnje, neodvisno stališče in trdno osebnost, da ne bi popuščal vsakokratnim pritiskom od zunaj. Doslej soglasja o takšni osebnosti ni bilo.

Evropski parlament je decembra zavrnil t.i. poročilo Estrela, s katerim bi evropski poslanci dali jasen znak odločevalcem v državah članicah, naj začnejo dosledno spoštovati pravice žensk do svobodnega odločanja o svojem telesu in jim za to zagotoviti vse možnosti. Kakšno je vaše stališče do umetne prekinitve nosečnosti?
Zavrnitev poročila »Estrela« je pomenilo, da je Evropski parlament arbitrarno odrekel ženskam pravico do svobodnega odločanja o najbolj bistveni zadevi, ki bi morala biti pridržana ženskam. Tudi o umetni prekinitvi nosečnosti sme odločati samo ženska, ki pričakuje otroka.

Navedite razloge, zakaj gejem in lezbijkam ne pripadajo enake pravice kot vsem ostalim.
To vprašanje bi bilo treba postaviti tistim, ki diskriminirajo geje in lezbijke, sam jih ne.

Kaj menite o trenutnem pravnem statusu indijske konoplje? Ste za sprostitev zakonodaje pri nas in na ravni EU? Zakaj?
Sem za sprostitev zakonodaje o statusu in pridelavi indijske konoplje in za široko zasnovano kampanjo informiranja o tem vprašanju, ki po nepotrebnem postaja absolutno merilo strpnosti in liberalnosti.

Vsi kandidati za predsednika Evropske komisije so napovedali, da bi v primeru izvolitve pozornost namenili uvedbi enotne zakonodaje na področju informacijske tehnologije in interneta. Zakaj je »digitalna Unija« nujna? In na kaj bi morali biti ob uvajanju enotne zakonodaje pozorni?
Področje informacijskih tehnologij in interneta je tako kompleksno in tako globalno, da ga nacionalne zakonodaje ne morejo v celoti zaobseči. Glede na neustavljivo razraščanje pomena informacijskih tehnologij in interneta je nujna uvedba standardov, ki morajo vsebovati tudi etična načela, obvezujoča za vse – ponudnike in uporabnike storitev.

Kaj bi morala biti prednostna naloga nove Komisije? Kako bi vi reševali to prioriteto? In kako boste dosegli, da bo vaš glas slišan in upoštevan?
Vsekakor bo prednostna naloga nove Komisije gospodarska konsolidacija EU po krizi. Nisem strokovnjak na ekonomskem ali finančne področju, mnenja pa sem, da bi bila ena izmed poti za oživitev evropskega gospodarstva izvedba ambicioznejših infrastrukturnih programov, za začetek modernizacija evropskih železnic in letališč. Ko bom izvoljen v Evropski parlament, bom to stališče tudi zagovarjal.

Preberite si še odgovore Benjamina Rolanda Vaza Ferreira, nosilca liste Piratske stranke; Zmaga Jeličiča Plemenitega, nosilca liste Slovenske nacionalne stranke; Igorja Šoltesa, nosilca liste Verjamem; Jožeta Mencingerja, nosilca liste Pozitivne Slovenije; Igorja Lukšiča, nosilca liste Socialnih demokratov; Senka Pličaniča, nosilca liste Državljanske liste; Darje Radić, nosilke liste Zares; Violete Tomič, nosilke liste Združene levice. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."