MLADINA

23. 5. 2014  |  Novice

Sodišče EU: tudi za čas dopusta primerno plačilo

© Tomaž Frelih

Vsi prodajni zastopniki, katerih plača je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela, odvisnega od prodaje, bodo morali variabilni del k plači prejeti tudi za obdobje, ko so bili na dopustu. Tako je odločilo Sodišče EU, saj sedanja ureditev delavce odvrača od odhoda na dopust. Več >>

Sodišče EU je vsem Evropejcem, ki se ukvarjajo s komisijsko prodajo, zagotovilo, da bodo primeren delež variabilnega dela prihodka prejeli tudi za obdobje, ko bodo na dopustu.

Ugodilo je tožbi britanskega prodajnega zastopnika podjetja British Gas, ki je menil, da je sedanja praksa, ko trgovcem za obdobje dopusta pripada samo fiksni del plače, nezakonita.

Sodišče je odločilo, da sedanja ureditev res »kaznuje« tiste, ki bi odšli na dopust, saj jim za to obdobje pripada samo fiksni del plače, ki je ponavadi minimalna. Presodilo je, da manjša plača v času dopusta delavce odvrača od jemanja dopusta, kar je v nasprotju z direktivo o delovnem času, ki ščiti pravice delavcev in pravico do počitnic.

Če so prodajni zastopniki sodbe veseli, pa je niso podjetja, saj bo to zanje predstavljalo pomemben strošek, poroča EurActiv.

Sodišče je sicer zadnjo presojo, kolikšen naj bo delež komisijskega dohodka, prevalilo na nacionalna sodišča. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."