MLADINA

23. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Meje populizma

Evropske volitve so se začele z majhnim presenečenjem. Na Nizozemskem so desničarski populisti Geerta Wildersa očitno dobili klofuto. Dozdevno neustavljivo gibanje evroskeptikov je naletelo na meje, v komentarju Spiegla piše Carsten Volkery.

Prva anketa javnega mnenja po volitvah je pokazala, da Wildersova stranka ni dobila največ glasov, ampak je z 12 odstotki glasov dosegla samo tretje do četrto mesto. Prehitele so jo samo EU naklonjene stranke. Ne glede na to, kakšen rezultat bo v Veliki Britaniji dosegla stranka UKIP pod vodstvom Nigela Farageja, je že jasno, da nacionalističnim parolam naseda le manjšina. Čeprav se populisti radi predstavljajo kot hitro rastoče in nezaustavljivo gibanje, rezultati evropskih volitev na Nizozemskem kažejo, da to gibanje hitro naleti na meje in to v idealnih pogojih.

Ljudje, kot sta Wilders in Farage radi izpostavljajo, da je evropska integracija iluzija. Po njihovih besedah je samo vprašanje časa, ko bo zadnji prebivalec v EU v EU prepoznal novo Sovjetsko zvezo. V resnici pa so ravno ljudje, kot sta Wilders in Farage tista, ki se obešata na iluzijo, kajti večine proti EU in evru ni. Prav tako ni pričakovati, da bo sprta skupina samooklicanih patriotov v Evropskem parlamentu v prihodnjih letih glede tega kaj spremenila. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."