MLADINA

23. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Volilna napoved za evropske volitve: pomladne stranke z največ mandati, razlike na levi majhne

Lista SDS do tri mandate, NSi+SLS do dva, v Evropski parlament še Šoltes, Kacin, možnosti tudi za Mancingerja in Vajgla, kaže zadnja v nizu javnomnenjskih raziskav, ki jih za projekt Alternative Evrope pripravlja agencija Ninamedia. Več >>

Tokratna anketa je bila izvedena na malce večjem vzorcu, in sicer 900 anketirancev namesto 700. Poleg tega so v agenciji Ninamedia poskušali pred nedeljskimi volitvami čim bolje ugotoviti namere volivcev tako, da so anketo izvajali tri dni zapored, od 20. do 22. maja.

Listi SDS že od prvih merjenj v marcu kaže najbolje, kljub obsodbi Janše naj bi dobila 27 odstotkov glasov. Podpora narašča tudi nosilcu liste Milanu Zveru. Največ »zagona« je izgubil Šoltes. »Očitno so zgodbe, ki so jih mediji sprožili na njegov račun, učinkovale,« je na predstavitvi rezultatov dejal Nikola Damjanić iz Ninamedie. Zanj naj bi glasovalo okrog devet odstotkov volivcev.

Medijski nastopi so pomagali Jožetu Mencingerju, ki je v trendu naraščanja. Prav tako Ivu Vajglu. Podpora pa rahlo pada Kacinu in Lukšiču. »Pri njem smo zadnje dni izmerili samo 1,9-odstotno podporo. Ima pa še vedno možnosti izvolitve zaradi splošne podpore, ki jo med volivci uživa SD.« Peterle je že ves čas "stabilen". Listi NSi+SL naj bi priskrbel okrog 19 odstotkov glasov.

Volitev naj bi se sicer udeležila tretjina volivcev, pri čemer še petina volivcev navaja, da se bodo volitev »najverjetneje udeležili«. »Presenečen bi bil, če bo udeležba presegla tretjino,« pravi Damjanić in napoveduje, da bo verjetno nižja.

Od udeležbe je odvisno, koliko mandatov bo dobila desnica. »Nižja kot bo udeležba, večji odstotek bodo dobile desne stranke, predvsem SDS,« je še dodal Damjanić. Volivci SDS in NSi so namreč najbolj zvesti in zavzeti volivci: 74 odstotkov tistih, ki bodo volili SDS, je napovedalo, da bodo na volitve gotovo šli; in 64 odstotkov volivcev NSi.

S približevanjem volitev je sicer naraščal tudi delež neopredeljenih – med tistimi, ki se bodo volitev zagotovo udeležili, jih je 26 odstotkov dejalo, da ne vedo še, komu bodo dali glas. »To lahko vpliva na izid volitev,« je dejal Damjanić.

Opazna sta postala Združena levica in Zmago Jelinčič Plemeniti, ki bi se morda lahko celo vmešal v boj za poslanski stol.

Zakaj javnomnenjske ankete ne zaznavajo Solidarnosti? »Ljudje spoznajo, da bi bil njihov glas dan »v prazno« in prestopijo na najbližjo možno opcijo,« pojasnjuje Damjanić. Zmaga desnice bo zato predvsem "poraz" razdeljene levice. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."