MLADINA

26. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Komentarji tujih medijev po evropskih volitvah

Kljub zmanjšanju volilne udeležbe v več državah in uspehu populistov, so bile tokratne evropske volitve zgodovinske, ker so moč v Evropi premaknile na volivca, ugotavlja komentator nemškega Spiegla.

Da glasovi volivcev v Veliki Britaniji in v drugih državah EU nudijo izziv brez primere za prevladujočo politiko, saj so bile tokratne evropske volitve v vseh članicah EU nekoordiniran, a skupen upor proti nacionalnim vladam in proti prednostnim nalogam evropskega projekta po izbruhu krize, komentira britanski Guardian.

Avstrijski Standard ocenjuje, da bodo letošnje evropske volitve v zgodovini lahko navedene kot točka obrata, ker bodo voditelji držav članic pri izbiri kandidata za predsednika Evropske komisije morali na podlagi lizbonske pogodbe prvič upoštevati rezultate volitev.

Da so evropski volivci ob slabšanju gospodarskih razmer na tokratnih evropskih volitvah pokazali splošno jezo na institucije in njihovo vzvišenost, ker so nesposobne predstavnice, demokrati samo po imenu, komentira RT. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."