MLADINA

27. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Evropske volitve so končane. Kaj sledi?

© Arhiv Evropskega parlamenta

Potem, ko so volivci na evropskih volitvah oddali svoj glas, danes, v torek, 27. maja, najprej sledi konferenca predsednikov Parlamenta, ki združuje predsednika Parlamenta in vodje političnih skupin v njem. Razpravljali bodo o tem, kaj rezultati evropskih volitev pomenijo za politično ravnovesje sil v Evropi in Parlamentu ter kako bodo vplivali na imenovanje predsednika Evropske komisije, pojasnjujejo v Parlamentu.

Poročilo s konference predsednikov bo predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz predal predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyju, ki je sklical voditelje članic EU nocoj na neformalno večerjo, na kateri bodo govorili o rezultatih evropskih volitev. Odločitve, koga bodo Evropskemu parlamentu predlagali za novega predsednika Evropske komisije naj ne bi bilo še znano. Pogodba o delovanju EU pravi, da mora Evropski svet pri svojem predlogu kandidata za predsednika Komisije upoštevati izid evropskih volitev. Evropski svet o kandidatu odloča s kvalificirano večino.

Nato bo ta kandidat moral pridobiti podporo političnih skupin v Evropskem parlamentu. Za predsednika Komisije je lahko kandidat imenovan le, če ga na glasovanju v Parlamentu podpre več kot polovica poslancev, torej najmanj 376. Poslanci, ki so bili izvoljeni na tokratnih evropskih volitvah, bodo predvidoma o kandidatu za novega predsednika Evropske komisije glasovali na plenarnem zasedanju med 14. in 17. julijem, kar pomeni, da imajo voditelji držav članic približno mesec in pol časa, da se dogovorijo, koga bodo predlagali za kandidata.

Parlament, ki je svojo kampanjo gradil na obljubi, da bodo volivci prvič lahko soodločali, kdo bo nov predsednik Evropske komisije, namerava vztrajati, da bo nov predsednik Evropske komisije moral postati eden od petih kandidatov, ki so jih pred volitvami ponudile politične stranke in so Jean-Claude Juncker (Evropska ljudska stranka), Martin Schulz (socialisti), Guy Verhofstadt (liberalci), Aleksis Cipras (Združena levica) in Ska Keller (Zeleni).

Dosedanjim poslanci se bodo na zadnjem zasedanju sestali 30. junija in takrat se jim tudi konča mandat. Na tokratnih evropskih volitvah izvoljeni poslanci 5-letni mandat začnejo 1. julija z ustanovim zasedanjem Parlamenta, ki se bo končalo 3. julija. Na tem zasedanju bodo izvolili predsednika Evropskega parlamenta. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."