MLADINA

27. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Vsak tretji poslanec je evroskeptik ali populist

Okrog 30 odstotkov poslancev v novem mandatu Evropskega parlamenta so na letošnjih evropskih volitvah dobile stranke, ki so kritične do EU. V primerjavi z volitvami leta 2009 imajo stranke, kritične do EU, za šest odstotkov več poslancev. Skrajni desničarji pa so slavili v drugi in tretji največji članici v EU, v Franciji in Veliki Britaniji. Skrajne desničarske stranke imajo tako glavne podpornike v državah z uveljavljeno demokracijo, v državah, ki sodijo med stare članice EU, med zahodnoevropske članice EU.

V velikih strankah, konservativcih (EPP), pri socialistih (S&D) in liberalcih (Alde) se na te razmere odzivajo z napovedmi po še tesnejšem sodelovanju, da so jim volivci ušli k skrajnežem, ker je z njimi nekaj narobe, nočejo slišati in videti. Zanašajo se tudi na to, da imajo skrajneži in populisti preveč različna stališča, da bi jim uspelo najti skupni jezik in ustanoviti svojo politično skupino. A četudi jim to ne uspe, se pri odločanju o posameznih zadevah lahko združijo in 30 odstotkov glasov ni malo. Še posebej, ker imajo nekatere kar nekaj podobnih stališč kot konservativci. Nasprotujejo recimo priseljevanju, niso naklonjeni solidarnosti med članicami EU. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."